in

Fabrika „Drenik“ ipak očistila 800 metara kanala u Krnjači

Napori udruženja „Eko-Pančevački rit“ i podnete prijave, urodili su plodom, pa je konačno očišćen kanal u dužini od 800 metara nedaleko od proizvodnog pogona fabrike „Drenik“, u Krnjači.

Kako smo i ranije pisali, otpadne vode iz pogona ovog preduzeća, koji se nalazi u Krnjači, ispuštaju se u prirodni kanal koji se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini.

Mulj koji se godinama taložio dostigao je debljinu od jednog i po metra, što je izazvalo zagušenje celog kanala.

Predstavnici preduzeća „Drenik“ rekli su da je izvađeni mulj privremeno odložen uz kanal kako bi se ocedio, a potom će biti predat ovlašćenom operateru na dalju obradu. Uvidom u dokumentaciju ovog preduzeća, utvrdili smo da je i u prethodnom periodu otpad odvožen, a to je radila ovlašćena firma koja ima dozvolu za transport i skladištenje – rekli su nam iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Kako dodaju, urađena je i kategorizacija otpada, i utvrđeno je da nije opasan po okolinu. Krajem oktobra Sekretarijat je obavio i vanrednu kontrolu vode i utvrđeno je da nema prekoračenja graničnih vrednosti zagađujućih materija u vodi.

Tokom prošle godine ova fabrika je ugradila sistem za prečišćavanje otpadnih voda, koji je tek sada pušten u rad.

Članovi udruženja „Eko-Pančevački rit“ obišli su kanal nakon čišćenja i zadovoljni su što je problem, na koji oni godinama ukazuju nadležnim institucijama, konačno rešen.

Postigli smo cilj! Ovo je dokaz da država ima volju i snagu da zagađivače dovede u red – rekli su nam iz ovog udruženja.

U ovom delu kanala nije bilo biljnog i životinjskog sveta. Tokom obilaska, nakon što je obala očišćena, i dalje nema riba, ali se nadaju da će se pojaviti sada, kad je problem rešen.

Da podsetimo, članovi udruženja „Eko-Pančevački rit“ dva puta su se sastajali sa direktorom preduzeća „Drenik“, i pokušali da se dogovore oko rešenja ovog ekološkog problema.

Razgovori tada nisu urodili plodom, pa su se odlučili da svoje žalbe pošalju na adrese vodoprivredne, komunalne i građevinske inspekcije.

Inače, čišćenje je izvršeno tek po nalogu Sekretarijata za inspekcijske poslove, kojim je u oktobru naloženo da fabrika „Drenik“ očisti 800 metara kanala.

Foto: Eko Pančevački rit

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Formirana Unija udruženja sa leve obale pod nazivom „Treći Beograd“

    Novogodišnji koncert ispred Skupštine trajaće dva dana, evo šta nas očekuje