Fabrika "Drenik" ipak očistila 800 metara kanala u Krnjači - www.lobi-info.rs

Fabrika „Drenik“ ipak očistila 800 metara kanala u Krnjači

3 minuta za čitanje

Napori udruženja „Eko-Pančevački rit“ i podnete prijave, urodili su plodom, pa je konačno očišćen kanal u dužini od 800 metara nedaleko od proizvodnog pogona fabrike „Drenik“, u Krnjači.

Kako smo i ranije pisali, otpadne vode iz pogona ovog preduzeća, koji se nalazi u Krnjači, ispuštaju se u prirodni kanal koji se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini.

Mulj koji se godinama taložio dostigao je debljinu od jednog i po metra, što je izazvalo zagušenje celog kanala.

Predstavnici preduzeća „Drenik“ rekli su da je izvađeni mulj privremeno odložen uz kanal kako bi se ocedio, a potom će biti predat ovlašćenom operateru na dalju obradu. Uvidom u dokumentaciju ovog preduzeća, utvrdili smo da je i u prethodnom periodu otpad odvožen, a to je radila ovlašćena firma koja ima dozvolu za transport i skladištenje – rekli su nam iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Kako dodaju, urađena je i kategorizacija otpada, i utvrđeno je da nije opasan po okolinu. Krajem oktobra Sekretarijat je obavio i vanrednu kontrolu vode i utvrđeno je da nema prekoračenja graničnih vrednosti zagađujućih materija u vodi.

Tokom prošle godine ova fabrika je ugradila sistem za prečišćavanje otpadnih voda, koji je tek sada pušten u rad.

Članovi udruženja „Eko-Pančevački rit“ obišli su kanal nakon čišćenja i zadovoljni su što je problem, na koji oni godinama ukazuju nadležnim institucijama, konačno rešen.

Postigli smo cilj! Ovo je dokaz da država ima volju i snagu da zagađivače dovede u red – rekli su nam iz ovog udruženja.

U ovom delu kanala nije bilo biljnog i životinjskog sveta. Tokom obilaska, nakon što je obala očišćena, i dalje nema riba, ali se nadaju da će se pojaviti sada, kad je problem rešen.

Da podsetimo, članovi udruženja „Eko-Pančevački rit“ dva puta su se sastajali sa direktorom preduzeća „Drenik“, i pokušali da se dogovore oko rešenja ovog ekološkog problema.

Razgovori tada nisu urodili plodom, pa su se odlučili da svoje žalbe pošalju na adrese vodoprivredne, komunalne i građevinske inspekcije.

Inače, čišćenje je izvršeno tek po nalogu Sekretarijata za inspekcijske poslove, kojim je u oktobru naloženo da fabrika „Drenik“ očisti 800 metara kanala.

Foto: Eko Pančevački rit

Ostavite odgovor

Prethodna priča

Formirana Unija udruženja sa leve obale pod nazivom "Treći Beograd"

Sledaća priča

Novogodišnji koncert ispred Skupštine trajaće dva dana, evo šta nas očekuje

Poslednje od Vesti