in

Treći most na Dunavu biće završen tek 2024. godine

Most nad Dunavom, u blizini Ade Huje, kao sastavni deo Spoljnje magistralne tangente (SMT), i koji bi trebalo da rastereti “Pančevac” je spominjan samo u predizbornoj kampanji, ali su neki novi detalji o ovom projektu obelodanjeni u Planu javnih investicija Beograda za period od 2020. do 2022. koji je u julu usvojilo Gradsko veće.

Kako stoji u ovom dokumentu, planirani rok za završetak mosta je 2024. godina, a procenjena cena je čak 228,2 miliona evra. Ovo je više nego što je plaćen Most na Adi, koji je, kako stoji u istoj dokumentaciji, koštao nešto manje od 180 miliona evra.

Što se finansiranja tiče, najveći izdaci za most na Dunavu, od preko 16 milijardi dinara, shodno ovom dokumentu, očekuju se nakon 2022. godine.

Iako se tek radi projekat mosta kod Ade Huje, bivši gradski urbanista Milutin Folić je ranije najavio da će on, sa pristupnim putevima, biti dugačak 3,3 kilometra, a širok 30 metara, dok će sam most dužine 844 metra imati dva pilona, a da je predviđeno da njegova izgradnja traje 36 meseci.

Kada bude izgrađen on će biti tek treći most na Dunavu u prestonici posle Pančevačkog i Pupinovog. 

Inače, Spoljna magistralna tangenta (SMT) je magistralna saobraćajnica koja bi trebalo da poveže Ulicu Dr Ivana Ribara na Novom Beogradu, Zemun, Borču, Zrenjaninski put, Pančevački put, Zvezdaru, te da pomogne u izmeštanju tranzitnog saobraćaja iz centra grada.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

Tokom vikenda izbio požar u senari u Besnom Foku

I to se dešava: Sugrađanki propao odmor čekajući autobus 104