in

Saznali smo kako bi mogao da izgleda most kod Ade Huje

Idejni projekat budućeg Mosta na Adi Huji, koji bi trebalo da bude završen sredinom 2022. godine, radiće, između ostalih, i firma koja je „nacrtala“ Most na Adi!

Slovenački „Ponting“ je u konkurenciji 11 preduzeća pobedio na konkursu održanom 2004. godine, nakon čega su izradili projekat najatraktivnijeg mosta u prestonici, koji je svečano otvoren 1. januara 2012.

Danas, skoro deceniju i po kasnije, ova poznata firma iz Maribora je trijumfovala na tenderu za izgradnju saobraćajnice nad Dunavom, koju bi trebalo da „iscrtaju“ uz još jednu slovenačku („Gradis“) i tri domaće firme („DB inženjering“, „MHM-Projekt“ i „AB&CO Geosistems“).

Ideja kako bi mogao da izgleda Most kod Ade Huje

Most na Adi Huji trebalo bi da se nalazi na 2,5 kilometara nizvodno od Pančevačkog mosta, ukupne mostovske konstrukcije dužine preko 3,3 kilometra i širine 30 metara. Kako stoji u Katalogu velikih projekata Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, most bi trebalo da košta 180 miliona evra. Plus PDV.

Lokacija novog mosta

„Tačnu cenu mosta znaćemo po završetku izrade idejnog projekta, a preliminarne procene su da će on koštati nekoliko puta manje od Mosta na Adi.“ – rekao je pre nekoliko dana gradski menadžer Goran Vesić.

Izgled budućeg mosta

Kako smi već pisali, izrada idejnog projekta trajaće 380 dana, što znači da ćemo sredinom 2019. grad biti spreman da raspiše tender za projektovanje, finansiranje i izgradnju.

Izvor: Blic

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Mlade balerine poklanjaju dva koncerta levoj obali

    Jubilarni dečiji maraton ove subote u zoološkom vrtu