in

Sugrađani u Kovilovu već deset meseci nemaju ambulantu

Već deset meseci sugrađani iz Kovilova putuju u Padinsku Skelu kod lekara, jer su ostali bez svoje ambulante. A da bi stigli do ambulante u Padinskoj menjaju dva prevoza.

Iako su Kovilovo i Padinska relativno blizu, putovanje gradskim prevozom iz jednog naselja u drugo je pakao. Linije 106 i 101 su retke, a prelaženje Zrenjaninca zbog „presedanja“ je potpuni rizik, jer semafora nema.

Ambulantu su posle skoro pedeset godina zatvorili krajem oktobra prošle godine. Na vratima je zalepljeno obaveštenje u kome stoji da naš dispanzer zbog tehničkih problema neće raditi i da možemo da idemo u dom zdravlja u Padinsku – kažu sugrađani

Doktorka koja je „zadužena“ za naselje Kovilovo, u ovu ambulantu dolazila je pet dana nedeljno, u vremenu od 7.00 do 10.00 časova. To je mnogo značilo onim najstarijim sugrađanima.

Sada kada ambulanta ne radi, svi moraju u Padinsku, a oni najstariji izbegavaju odlaske kod lekara jer im je odlazak do Padinske naporan i komplikovan.

Razlozi za zatvaranje ambulante u Kovilovu nisu potvrđeni, ali postoje različite pretpostavke od strane sugrađana iz ovog naselja.

Jedni tvrde da zemljište na kome je ambulanta sada pripada Al Dahri. Drugi misle da je u pitanju bio dug za struju i to što je ambulanta ostala bez telefonske linije, koja je pripadala kompaniji PKB.

Kako smo čuli nezvanično, PKB, odnosno ono što je ostalo od te firme koja je sada državna, lane je procenio da mu neki telefoni nisu potrebni pa je omogućio zainteresovanim preduzećima da te linije preuzmu. Trebalo je samo rešiti to sa nadležnim institucijama. Neka udruženja i firme u Kovilovu su to uradile bez problema, ali izgleda ne i dom zdravlja. Zašto? Nikom od nas, ako je to tačno, nije jasno. Ne možemo da shvatimo da u 21. veku neko zbog jedne telefonske linije ostavlja celo naselje bez neophodne i lako dostupne lekarske usluge – ogorčeni su u Kovilovu.

A bez telefonske linije u ambulanti nema interneta. To zapravo znači da ne može da se pristupi sistemu Ministarstva zdravlja i elektronskim kartonima sugrađana.

U Ministarstvu zdravlja rečeno je da su upoznati sa ovim problemom i da će se potruditi da problem reše.

Do tada sugrađani će morati da putuju u Padinsku kod lekara, i da se nadaju da će ambulanta ponovo biti otvorena u Kovilovu.

Foto: Politika

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Zaista je sramota,da gradjani naselja Kovilovo,u dvadeset prvom veku,nemaju Ambulantu
    sa svakodnevnom lekarskom sluzbom.Da nemaju kanalizaciju,da su autobuske veze sa beogradom,upravo katastrofalne.Takodje da im je ukinuta telefonska linija ,da nemaju
    internet. Celokupno stanje,u kome se naselje nalazi,za svaku je osudu,a narociu kritiku,treba
    uputiti Opstini Palilula,na kojoj se teritorii naselje Kovilovo nalazi…

Lančani sudar na Zrenjaninskom putu izazvao veliku gužvu

Evo kada će deca u vrtićima i školama morati da nose maske, a kada ne