in

Evo kada će deca u vrtićima i školama morati da nose maske, a kada ne

Posle niza dilema koje su imali roditelji, kako mališana u vrtićima, tako i školaraca, konačno se naziru neka pojašnjenja o tome da li će deca nositi maske, kada i kako.

Krizni štab predloženo je uvođenje obaveze da roditelji (staratelji) obezbede da deca nose zaštitne maske na javnim mestima u zatvorenom i na otvorenom u situacijama kada nije moguće obezbediti preporučenu socijalnu distancu (najmanje 1,5m).

Ova obaveza bi trebalo da se odnosi na aktivnosti, kao što su korišćenje gradskog prevoza, posete zdravstvenim ustanovama, tržnim centrima, prodavnicama.

Međutim, kako stoji u preporuci GZZJZ “kod dece u uslovima kolektivnog boravka u predškolskim ustanovama, mera nošenja maski se ne može u potpunosti pravilno primenjivati zbog vremenskog perioda koji deca provode u predškolskoj ustanovi i pojavu osećaja nelagode i iritacije, koje duže nošenje maske može izazvati, što može usloviti često dodirivanje i skidanje maske i povećati epidemiološke rizike, kao i zbog postojanja opasnosti od gušenja ili otežanog disanja, i organizacionih ograničenja koja podrazumevaju da jedan vaspitač brine o više dece”.

Zato iz GZZJZ veruju da tokom boravka u predškolskim ustanovama, navedeni rizici povezani sa korišćenjem maski kod dece predstavljaju opravdane razloge da se deca izuzmu od obaveze nošenja maski tokom boravka u predškolskim ustanovama.

Što se tiče školske dece, doktor Predrag Kon je podsetio da se medicinski deo preporuka za škole odnosi na pranje ruku, fizičku distancu, nošenje maski, dezinfekciju prostora i stalno provetravanje.

Postoji mogućnost da se skidaju maske tokom časa, dok deca sede za svojim stolom, ali i da se obavezno stavljaju kada se kreću, na odmoru, kada izlaze napolje – naglasio je Kon.

Na ulazu u školu, kako je rekao, deci se mora meriti temperatura, kao i da je važno da deca budu proređena u učionici (da postoji distanca).

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sugrađani u Kovilovu već deset meseci nemaju ambulantu

Sistem „Oko sokolovo“ od ponedeljka šalje kazne na kućne adrese