Srećna slava svima koji danas slave Đurđic - www.lobi-info.rs

Srećna slava svima koji danas slave Đurđic

2 minuta za čitanje
Srećna slava svima koji danas slave Đurđic-2015

Vernicima Srpske pravoslavne crkve danas nije crveno slovo u kalendaru ali je svakako praznik. Sveti velikomučenik Georgije svojim podvižništvom zaslužio je i drugu slavu – pa se danas obeležava Đurđic, prenos moštiju sveca u novi hram.

Sveti Georgije (sveti Đorđe, sveti Đurađ…, kako se sve zove u narodu ovaj svetac) ima u pravoslavnih Srba dve slave – na dan postradanja u vreme rimskog car Dioklecijana 23. aprila po starojulijanskom kalendaru (6. maja po gregorijanskom) i na dan prenosa moštiju iz Nikomidije (sada Izmir u Turskoj) u grad Lidu Palestinsku 3. (16.) novembra.

Oba praznika se obeležavaju u hramovima Srpske pravoslavne crkve ali i kao krsna slava mnogih porodica Srba. Kažu da je po brojnosti svečara na osmom mestu slava u Srba.

Đurđic neme posebne običaje, proslavlja isto kao i sve druge krsne slave – pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i osveštanjem.

Nepokretni je praznik. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan (sreda, petak), sprema se posna.

Dani koji slede, od Đurđica do Mratindana, nazivaju se mratinci ili vučji dani jer je Sv. Mrata zaštitnik vukova. Po starim običajima u vreme mratinaca ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere.

Krojači i obućari odmaraju jer se smatra esnafskom slavom obućara i krojača, a žene ne rade ručne radove.

Narodno verovanje je i da zima dolazi s Đurđicom, a odlazi sa Đurđevdanom (6. maj).

Slavski dan Vam srećan domaćine, da imate goste fine, da zdravica dugo kruži, da se vino dobro služi, da u domu cveta sloga, da je zdravlje dar od Boga! Da se vazda pesma ori, da se mudra reč zbori, nek je slava srećna svima, da slavite vekovima!

Ostavite odgovor

Uništen parkić u Borči kod Kockice, LOBI
Prethodna priča

SRAMOTA! Novi parkić u Borči uništen i zapušten (FOTO)

Proširenje okretnice autobusa 85, 95, 96 i 105L u Borči - 2015
Sledaća priča

Proširenje okretnice autobusa 85, 95, 96 i 105L u Borči

Poslednje od Dešavanja