in

Pupinov most biće u mrklom mraku sve do jula

Magistrala od Pupinovog mosta do Pančevačkog puta u mraku je duže od šest meseci! Zbog obijanja trafostanica i krađe instalacija, ugrožena je bezbednost svih koji svakodnevno koriste ove putne pravce. Bez svetla je, već četiri meseca, i deo Mosta na Adi.

Od otvaranja Severne tangente 2014, saobraćajnica koja spaja Zemun sa Pančevačkim putem preko naselja Borča i Ovča, 10 od 11 trafostanica je obijeno, a od tih 10 osam nije u funkciji. Zato je desetak kilometara ove trase u mrklom mraku duže od pola godine. Slična sudbina zadesila je i Most na Adi.

Problem je u tome što pitanje upotrebe instalacija i održavanja trafostanica još nije uređeno. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, dobila je upotrebnu dozvolu za kompletnu saobraćajnicu sa Pupinovim mostom. Uprkos tome, izgrađenu infrastrukturu niko nije preuzeo na upotrebu i održavanje. Isti problem je i kod Mosta na Adi, pa kada je trafo obijen, a instalacije pokradene, niko nije bio nadležan da štetu popravi.

Pupinov most u mrklom mraku

Zbog opasnosti u kojoj se nalaze svi oni koji ovim saobraćajnicama prolaze, Direkcija je još krajem decembra 2017. raspisala javnu nabavku za sanaciju trafostanica, ali i za njihovo stavljanje pod fizičko-tehničku zaštitu. Rok za dostavljanje ponuda ističe danas, 16. marta 2018. godine. 

Samo za sanaciju jedne opljačkane trafostanice potrebno je oko pet miliona dinara! Zato je Direkcija raspisala nabavku za popravku tri stanice, od kojih su dve na Severnoj tangenti – u zoni Pupinovog mosta i Zrenjaninske petlje, i za jednu u Jurija Gagarina. Vrednost radova procenjena je na 120 miliona dinara.

Odabrani izvođač, po uvođenju u posao, imaće rok od četiri meseca da sanira pokradene trafostanice. To znači da mostovi neće zasvetleti pre jula.

Kako bi se sprečile krađe u budućnosti, Direkcija je tražila od budućeg izvođača i da na stanicama ugradi uređaje za video-nadzor i protivprovalni sistem sa daljinskim prenosom podataka. Svakodnevno će se kontrolisati i svi koji imaju pristup stanicama.

Most na Adi

Lopovi profesionalci

Upotrebnu vrednost od krađe trafostanica ima ulje iz trafoa, bakarni nosači elektroinstalacija i metalna stolarija, a organizovana grupa preprodajom može da zaradi oko pola miliona dinara od jedne krađe.

Ipak, obijanje opreme i kompletnih trafoa, teških više stotina kilograma, nije moguće bez angažovanja kvalifikovanih ljudi koji su osposobljeni da obave ovoliki broj krađa bez povreda i da ukradene delove prodaju ili ugrade na nelegalnom tržištu a da ne budu otkriveni, upozoravaju iz Direkcije.

Foto: Novosti

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Autobusi gube delove na Zrenjaninskom putu

    Po proseku plata u 2017. Palilula čak na šestom mestu