in

Magistrala od Pupinovog mosta do Pančevačkog puta u mraku zbog lopova

Čak deset kilometara magistrale od Pupinovog mosta do Pančevačkog puta je u mraku, pošto je za svega tri godine opljačkano osam, a obijeno deset trafostanica na ovom putu.

Deset od jedanaest trafostanica na Severnoj tangenti obijeno je od otvaranja saobraćajnice 2014. godine. Od deset obijenih trafostanica, osam je opljačkano i nije u funkciji, usled čega javno osvetljenje ne radi na 10 kilometara trase. Pitanje je vremena kada će dve obijene trafostanice koje su još uvek u funkciji prestati sa radom. Bezbednost svih učesnika u saobraćaju ugrožena je nefunkcionisanjem javnog osvetljenja, a Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda urgirala je od 2014. godine sedam puta kod nadležnih institucija da se uredi pitanje upotrebe i održavanja trafostanica – navode u ovom preduzeću.

Foto: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograd / Promo

Trasa „Severne tangente“ duga je 21 kilometar i povezuje Novi novosadski put, Ulicu cara Dušana, Pupinov most, groblje Zbeg, Ovču i Pančevački put.

Direkcija je pribavila upotrebnu dozvolu za kompletnu saobraćajnicu sa mostom i pratećom infrastrukturom, ali do danas infrastrukturni sistemi u okviru objekta nisu preuzeti na upotrebu i održavanje. Kako vozači ne bi dalje trpeli posledice aktivnosti očigledno organizovane grupe, pokrenućemo postupke za sanaciju trafostanica i njihovo stavljanje pod fizičko-tehničku zaštitu  – najavljuju u Direkciji.

Foto: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograd / Promo

Sanacija deset puta veća od „zarade“

 – Obijanje i krađa opreme i kompletnih trafoa, teških više stotina kilograma, nije moguća bez angažovanja kvalifikovanih lica koja su osposobljena da izvrše ovoliki broj krađa bez povreda i da ukradene delove prodaju ili ugrade na nelegalnom tržištu, a da ne budu otkriveni. Prema javnom uvidu u otkupne cene sirovina i materijala kojima su opremljene trafostanice, može se pretpostaviti da organizovana grupa zaradi najviše 500.000 dinara od jedne krađe, a za sanaciju jedne opljačkane stanice, sa fizičko-tehničkim sistemom zaštite, biće potrebno 5 miliona dinara iz budžeta grada. Takođe, postoji sumnja da krađe nisu izvedene samo zbog sekundarnih sirovina već i zbog ponovne ugradnje opreme u nelegalne trafostanice – kažu u Direkciji.

Izvor: Blic

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

  1. Na potezu Ovcanskog puta, obijeno je bar 50 objekata (kuca, supa…) Steta je ogromna. Zna se ko je obijao, javljano je policiji. Nadjeni su otisci ali ekipa i dalje „radi“. Zanimljivo je da jedino nisu obijani objekti „policijskog Dedinja“. Da li je u pitanju precutan dogovor policije i „ekipe“ ili je ipak u pitanju „slucajnost“.

  2. A sta mi gradjani imamo sa tim kolika je zarada lopova i koliko kosta sanacija. Gradjani placaju porez a nadlezne sluzbe bi trebalo da vode racuna o ispravnosti infrastrukture, bezbednosti, da se bore protiv kriminala. Zato, neka se prihvati svako svog posla.

  3. Nadležni su trebali znati, da se to već dešava, i u tom pogledu su trebali preduzeti mere fizičko tehničke zaštite. Ulaganje u te sisteme je neuporedivo manji trošak, u odnosu na opremu koja se obezbeđuje. Ovako opet će se oprema koja nedostaje nadomestiti, i biće tu dok se malo buka ne stiša. Ovu opremu skidaju lica, koja znaju kako se treba demontirati ista, a ne neki laici. Ako ima volje, policija bi ih brzo našla.

Sudar kamiona cisterne i automobila na Pančevačkom putu

Renovirana psihijatrijska bolnica u Padinskoj Skeli