in

„ Prvi dani rukometa – Palilula “ u hali u Padinskoj Skeli

„Prvi dani rukometa- Palilula“ u hali u Padinskoj skeli
„Prvi dani rukometa- Palilula“ u hali u Padinskoj skeli

U sportskoj hali u Padinskoj Skeli, 8 decembra od 11-16 časova, održaće se sportska manifestacija „ Prvi dani rukometa – Palilula “. Manifestacija je nastala u organizaciji RK PKB saveza Srbije i GO Palilula.

Manifestacija „ Prvi dani rukometa- Palilula “, stigla je i na levu obalu Dunava, na radost mališana kao i njihovih roditelja koji jedva čekaju da njihova deca upoznaju čari rukometa.
Učesnici manifestacij jesu učenici trećih i četvrtih razreda iz šest osnovnih škola sa leve obale Dunava. Svako odeljenje imaće po jednu ekipu dečaka i devojčica koji će na terenu sa trenerima i igračima prvog tima RK PKB, učiti prve korake i veštine rukometa.

C„Prvi dani rukometa- Palilula“ u hali u Padinskoj skeliilj manifestacije je prezentacija rukometa i upoznavanje mališana sa predivnim sportom koji osim što zadovoljava potrebu dece za igrom i takmičenjem, pozitivno utiče na psihosocijalni razvoj. Istraživanja beleže kod malih rukometaša izrazitu emotivnu stabilnost, razvijenu koncentraciju i lako usmeravanje pažnje, kao i lakše pamćenje i zaključivanje u odnosu na period pre treniranja.

No, postojanje rukometa na prostorima bivše Jugoslavije datira još iz 1933 godine, kadase pojavio prvi put najpre u Varaždinu i Zagrebu. Prvo rukometno igralište napravljeno je u Zagrebu gde se odigrala i prva utakmica srednjoškolaca Ljubljane i Zagreba.

Posle Drugog svetskog rata poraslo je interesovanje za rukomet pa se u Beogradu 1949. osniva Rukometni savez Jugoslavije, koji postaje član IHF-a 1950. Od 1953. igraju se prvenstva Jugoslavije u muškoj i ženskoj konkurenciji, a Kup takmičenja od 1955. Veliki rukomet je na ovim prostorima prestao da se igra 1958.

Rukomet se danas igra u muškoj i ženskoj konkurenciji, u različitim starosnim grupama. Rukomet je i standardni olimpijski sport, u programu je neprekidno od Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine do danas.

Inače, Svetsko prvenstvo u ženskom rukometu počinje danas u niškoj hali Čair gde naše dame igraju protiv Japana od 18 časova.

Dakle, svi vi koji volite sport, rukomet dođite u halu u Padinskoj skeli u nedelju od 11-16 časova. Ne zaboravite da je rukomet sport za decu svih uzrasta. Ne opterećuje ih velikim očekivanjima, a donosi mnogo i u fizičkom, i u mentalnom, i u emotivnom smislu, uz nezaboravne sate druženja. Talenat nije neophodan, a sport nije skup.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    U Krnjači muž isekao nožem suprugu po licu - 05.12.2013

    U Krnjači muž isekao nožem suprugu po licu

    PKB: Đilas tvrdi da je grad uštedeo ogromne pare

    PKB: Đilas tvrdi da je grad uštedeo ogromne pare