in

PKB: Đilas tvrdi da je grad uštedeo ogromne pare

PKB: Đilas tvrdi da je grad uštedeo ogromne pare
PKB: Đilas tvrdi da je grad uštedeo ogromne pare

Otkrivenu malverzaciju da je bivša vlast pokušala da 70 hektara obradivog zemljišta PKB-a prevede u građevinsko, čime bi se potencijalnom kupcu obezbedila korist od najmanje 25.2 miliona evra, stručnjaci smatraju skandaloznom i štetnom. Dragan Đilas ipak tvrdi da nije pljačakao već doprineo tome da grad uštedi ogromne pare.

Povodom otkrivenih malverzacija najvećeg srpskog giganta, oglasili su se brojni stručnjaci kao i Privredna komora Srbije, napominjući da je PKB od strateškog značaja za Srbiju te treba malverzacije sprečiti, stopirati. Najveća šteta je da najkvalitetniju zemlju dati za izgradnju objekata i samim tim uništiti nacionalno bogatstvo jedne zajednice.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu, prema članu 22, nalaže da poljoprivredno zemljiste koje je kvalitetno, prve druge, treće,četvrte i pete katastarske klase, zabranjeno je koristiti u nepoljoprivredne svrhe. Samo u izuzetnom slučaju, kada su državni interesi u pitanju, recimo, kao što je put, pruga ili nešto drugo, zakon dozvoljava da se zemljište ispod pete klase pretvori u građevinsko. Takođe, da se prevede namena zemljista mora da bude obavešteno Ministarstvo kao i da da saglasnost.

Evidentno je da je reč o izuzetno kvalitetnom zemljištu koje se nalazi uz Zrenjaninski put, uz Severnu tangentu te je neprimereno zemlju koja može da hrani ceo Beograd, dat za izgradnju stambenih blokova. Pitamo se da li je i Ministarstvo podržalo odluku bivšeg gradonačelnika, Dragana Đilasa?!

Đilas: Ništa nije urađeno protivzakonito, grad je uštedeo ogroman novac

Dragan Đilas smatra da nije učinio ništa protivzakonito jer pomenuti hektari nalaze se uz Zrenjaninski put i uz Severnu tangentu koja je sastavni deo buduće trase pristupnih saobraćajnica mostu između Zemuna i Borče. Samim tim, logično je da njihova namena bude izmenjena u građevinsku kako bi se sredstva od eventualne prodaje iskoristila za dalji razvoj Poljoprivrednog kombinata.

PKB: Đilas tvrdi da je grad uštedeo ogromne pareNikada nismo imali nameru da privatizujemo Poljoprivredni kombinat Beograd, te smo sprečili privatizaciju i prodaju i zahtevali od Vlade da prenese akcije tog preduzeća na grad Beograd, što je i učinjeno. Tim svojim zahtevom sprečili smo prodaju Kombinata nekom od zainteresovanih domaćih krupnih biznismena.

U trenutku kada je zemljište u vlasništvu Kombinata, prenamena ima za cilj da spreči bilo kog pojedinca da kupovinom poljoprivrednog zemljišta ostvari profit kroz postupak kasnije prenamene. Drugim rečima, prodajom samo 0,3 odsto zemljišta PKB-a ovo preduzeće bi bilo u stanju da vrati dugove koji su se gomilali u prethodne dve decenije. Iz tog razloga prihvatili smo i da deo zemlje koja se nalazi sa druge strane Dunava i koja ne može da bude sastavni deo PKB-ovog zemljišta, bude prodat „Al Dahri“ za 28 miliona evra. Nažalost, od te najavljene investicije neće biti ništa. Još pre nekoliko meseci istekao je i predugovor koji je potpisan između grada, Vlade i „Al Dahre”- izjavio je Dragan Đilas za Novosti.

Podsećamo, PKB zapošljava 2.000 radnika, raspolaže sa 30.500 hektara zemljišta, od čega je 23.000 hektara zemljište u državnoj svojini i 7.500 hektara zemljište u svojini društva.

Tumačenja trenutne situacije su različita, a vreme će pokazati koje je bilo ispravno. Bilo kako bilo, najvažniji je opstanak i oporavak PKB-a, a da li se radi o malverzaciji presudite sami.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    „Prvi dani rukometa- Palilula“ u hali u Padinskoj skeli

    „ Prvi dani rukometa – Palilula “ u hali u Padinskoj Skeli

    Borča dočekuje praznike u novogodišnjem osvetljenju

    Borča dočekuje praznike u novogodišnjem osvetljenju