in

Požar na otvorenom prostoru u Centru 5 (Borča)

Požar na otvorenom prostoru u Centru 5 (Borča) – 10.07.2013
Požar na otvorenom prostoru u Centru 5 (Borča) – 10.07.2013

Juče oko 16 časova izbio je požar na otvorenom prostoru tačnije na najpoznatoj poljani na levoj obali Beograda, između Centra V i Zrenjaninskog puta, ali je brzom intervencijom vatrogasaca vatrena stihija ugašena.

Vatra je obuhvatila centralni deo poljane i usled nepovljnog vetra je pretila da se proširi ka zgradama poznatim kao „karingtonke“.

Plamen vatre je dostizao nekoliko metara u vis pa je mnogima koji su se u tom trenutku zatekli na licu mesta izgledalo kao da će sve izgoreti.

Brzom intervencijom vatrogasnog voda iz Borče požar je lokalizovan u rok od par minuta i tako je sprečeno dalje širenje, u narednih 10-15 minuta su vodom natopili kompletnu povšinu koju je vatra obuhvatila kako se ista ne bi ponovila. I ovog puta je ljudska neodgovornost  i nepažnja bila uzrok požara.

Odeljenje za vanredne situacije podseća građane da je zabranjeno loženje vatre i spaljivanje strnjišta, suve vegetacije, korova, niskog rastinja, biljnih ostataka i smeća, na otvorenom prostoru (odnosi se i na dvorišta). Građani koji na ovaj način izazovu požar mogu da očekuju prekršajne prijave i kazne do 50.000 dinara, uz obavezu da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknade troškove intervencije. Samo prošle godine je zbog paljenja vatre na otvorenom podneto 748 krivičnih prijava.

Dok u slučaju materijalne štete protiv počinilaca će se preduzeti i mere krivične odgovornosti za izazivanje opšte opasnosti i oštećenja tuđe imovine.

Požar na poljani u Centru V u Borči – 10.07.2013 Požar na poljani u Centru V u Borči – 10.07.2013 Požar na poljani u Centru V u Borči – 10.07.2013
Požar na poljani u Centru V u Borči – 10.07.2013 Požar na poljani u Centru V u Borči – 10.07.2013 Požar na poljani u Centru V u Borči – 10.07.2013

Pre dva dana Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije je apelovao na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru, pogotovo u blizini šuma, kako bi se izbegla prošlogodišnja situacija kada je u požarima na otvorenom stradalo 16, a povređeno 79 osoba.

Tokom prošle godine bilo je 18.115 požara na otvorenom. Izgorelo je 20.238 hektara šume, 8,5 hektara livada i niskog rastinja, 260 hektara voćnjaka i vinograda i 162 hektara strnih useva.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u dužem periodu se očekuju visoke temperature, koje stvaraju povoljne uslove za nastanak šumskih požara i požara na otvorenom prostoru.

Apelujemo još jednom na naše sugrađane i komšije, da se ne odlučuju na paljenje suvog rastinja i slične poteze „čišćenja“ i „košenja“ zelenih površina.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Đilas traži od policije da otkriju bar jednog napadača na kontrolore

    Policajac spasao devojčicu iz Vizelja u Borči - 13.07.2013

    Policajac spasao devojčicu iz Vizelja u Borči