in

Porodična atmosfera u đačkom autobusu (VIDEO)

OŠ Olga Petrov

Kako im je najbliža škola udaljena više od 4 kilometra i do nje ne postoji direktna linija Javnog gradskog prevoza, stotinak učenika Osnovne škole „Olga Petrov“ u Padinskoj Skeli u školu ide školskim autobusom.

Školski autobus svakodnevno dovozi i odvozi učenike iz Jabučkog rita, Glogonjskog i Kovilova. Iz Jabučkog i Glogonjskog rita tako, na primer, vožnja traje oko 30 minuta. Ekipa Beogradske hronike ih je nedavno posetila.

Vidoje Srećković, vozač GSP-a i šofer đačkog autobusa već 12 godina vozi decu u školu i po snegu, kiši, vetru. Kaže da autobus ne sme da kasni i da u tome pomažu i traktori PKB-a da se očiste putevi. Nakon što preveze prvu smenu đaka, odlazi da vozi drugu liniju gradskog prevoza sa Omladinskog stadiona. Vraća se oko 13 časova ispred škole da vozi natrag ka Jabučkom ritu.

Školski autobus, ali ne i za učenike sa leve obale

U školi se formiraju odeljenja na osnovu toga da li su deca putnici ili žive u naselju. Pre par godina je ukinuta đačka linija koja je saobraćala najmanje 20 godina i vozila u školu decu iz Dunavca i Besnog Foka. Obrazloženje iz GSP-a je da oni imaju direktnu liniju gradskog prevoza, 107 iz Dunavca.

Deca iz tih naselja su stoga primorana da prelaze Zrenjaninski put na kome nema obeleženih pešačkih prelaza i izuzetno je opasno. Pre dve godine se dogodila i saobraćajna nesreća u kojoj je nekoliko đaka ove osnovne škole povređeno.

Gradsko saobraćajno preduzeće, osim đaka iz okoline Padinske Skele, prevozi i učenike iz naselja Plavi horizonti, 13. maj, Busija i Altine.

Ostaje pitanje – zašto autobus koji opslužuje linije gradskog prevoza prevozi đake kada su još prošle godine pompezno najavljeni, a ove i predstavljeni novi školski autobusi? Zašto se ne bi nabavilo još đačkih autobusa kako bi sva deca u Beogradu imala jednake uslove?

Ipak, najvažnije je da su deca u autobusu, sudeći po reportaži, zadovoljna i da ih svakog jutra čeka nasmejano lice šofera Vidoja.

U ostalom pogledajte i sami 😉

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

Renato Grbić o svom tridesetom spasavanju

Terminus Borča 3 – na terenu (skoro) sve redovno