in

Poljoprivrednici Ovče najavili protest

Poljuprivrednici Ovče najavili protest
Poljuprivrednici Ovče najavili protest

Poljoprivrednici Ovče najavili su sutra protestnu vožnju zbog lošeg odnosa i nebrige Ministarstva poljoprivrede i države prema seljaku. Okupljanje poljuprivrednika biće ispred crkve u Ovči sa polaskom u 10h.

Poljoprivrednici leve obale Beograda primorani su na ovakav oblik protesta jer ih je nebriga, nezainteresovanost kao i nerazumevanje države naterala da izađu u protestnu vožnju boreći se za svoja prava. Muka i trud se više ne cene a ni obraz, izgleda.

Kako godine prolaze, sve je teže i teže, niko ne ceni muku seljaka a niska cena roda omalovažava naše poljoprivrednike. Cena semena suncokreta je prošle godine važila za 197 eura za džak od 150 hiljada zrna, dok je isti taj ove godine bio 270 evra. Kukuruz je prošle godine bio od 3 do 4 hiljade dinara po vreći, dok je ove godine bio od 5 do 7 hiljada. Prošle godine se za suncokret plaćalo 55 dinara po kilogramu, a ove godine se nudi 25 po kg, kukuruz je plaćan prošle godine 27 dinara, a ove od 3,90 do 11 dinara, u zavisnosti od vlage. Prosto rečeno, za obradu jednog hektara zemlje pod suncokretom, potrebno je izdvojiti od 90-100 hiljade dinara, uz prosek od oko 3.5 tone po hektaru i uz cenu koja se spominje od oko 25 dinara po kg, ne može da se pokrije cena koštanja proizvodnje ratarskih kultura.
Pored niskih cena poljoprivrednih proizvoda, nameće se još jedan problem, subvencije države. U drugim zemljama državne subvencije iznose od 350-500 evra po hektaru, dok u Srbiji iznose svega 6.000 dinara, što ne podmiruje ni 10% proizvodnje.

Za poljoprivrednike Ovče nema zime

Poljoprivrednici Ovče traže svoja prava ali nadaju se da će bar neko imati sluha za njihove probleme. Protestnom šetnjom žele da iznesu svoje zahteve:

• Da cena otkupa suncokreta i kukuruza budPoljuprivrednici Ovče najavili protestu na realnom nivou. Za suncokret 45 dinara a za kukuruz 18.90, plus PDV.
• Da država pronađe načina i izađe poljuprivrednicima u susret, isto kao što je prošle godine izašla prerađivačima zabranom izvoza poljoprivrednih proizvoda i da se ubuduće unapred zna otkupna cena poljuprivrednih proizvoda.
Tako da naši sugrađani poručuju Ministarstvu poljoprivrede da za njih neće biti zime jer kako stvari stoje, grejaće se na kukuruz!

Evidentno je da problema u poljoprivredi ima na pretek a razgovora ni za lek. Poljoprivrednici nemaju sa kim da komuniciraju, Ministarstvo poljoprivrede nema sluha za probleme. Jedino ostaje nada da će novi ministar imati rešenje problema kako se protesti ne bi radikalizovali i kako bi se konačno zaštitili interesi poljoprivrednika.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Izbio požar u magacinu dečijih igračaka u Krnjači

    Izbio požar u magacinu dečijih igračaka u Krnjači

    Pokušaj skoka sa Pančevačkog mosta - 02.09.2013

    Pokušaj skoka sa Pančevačkog mosta