in

Od aprila obračun sa ambrozijom i na levoj obali

Ambrozija, je i prošle godine gušila sugrađane, bujala po neuređenim površinama, zaraslim dvorištima nekadašnjih fabrika, napuštenim poljoprivrednim njivama i mestima za koje niko nije bio nadležan. Ove godine biće „popisana“ i konačno sistemski uništena.

Odbornici Grada Beograda na predstojećoj sednici usvajaju Program o ambroziji kao zdravstvenom riziku i suzbijanju ove biljke na neuređenim površinama na teritoriji prestonice. To znači da će se od aprila do septembra sprovoditi dve faze „borbe“.

U prvoj fazi mapiraće se rasprostranjenost ambrozije na neuređenim površinama, gradskom zemljištu na teritoriji grada od aprila do septembra – navodi se u Programu Sekretarijata za zdravstvo.  Tokom druge faze, ambrozija će se suzbijati na označenim lokacijama, što obuhvata hemijske mere koje će se primenjivati na svake tri nedelje, u periodu od juna do septembra. 

Prošle godine borba nadležnih sa ovim korovom bila je prilično neuspešna, što zbog nesavesnih vlasnika parcela koji nisu hteli da kose biljku jer im nije smetala, što zbog zemljišta za koje se „nije znalo kome pripada“. Zato su u ovom Programu detaljno navedene potencijalne „kritične“ lokacije, po svim beogradskim opštinama.

Tako su, na primer, na levoj obali kao rizični označeni prolazi i površine između zgrada i tržnog centra „Šopi“, zatim parkovi kod škole i groblja u Borči, delovi zemljišta iza DZ „Krnjača“, nehigijensko naselje kod Pančevačkog mosta,ali i površine oko Ovčanskog puta …

Ambrozija je prošle godine dostigla vrhunac rasprostranjenosti u poslednjih sedam godina, prema podacima iz Sekretarijata za zdravstvo.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Mladi umetnik Petar Nešić iz Borče, objavio svoj prvi spot (VIDEO)

    U subotu su Zadušnice, pojačan prevoz, zabrana za automobile