in

Cvetanje ambrozije na vrhuncu, izaziva i stomačne tegobe

Oprez! Ako ste dobili upornu dijareju i povraćanje proverite da li ste „pojeli“ – ambroziju! Još ako ste alergični na njen polen to može da bude veliki problem jer mnogi lekari takvo stanje prepoznaju kao crevnu virusnu infekciju i tako je i leče.

Prema zvaničnim podacima, u ovom času količina polena tog korova, koji je agresivni alergen, izuzetno je visoka i može da napravi probleme svima koji su na njega alergični, ali i ostalima.

Stomačne tegobe

Osim što odjednom može da nam se zapuši nos, osetimo bol u grlu, pečenje očiju, počnemo da kašljemo, može da nam se dese i iznenadni prolivi i povraćanja, potvrđuje prim. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, koja navodi da se polen ambrozije nalazi na tikvicama, paradajzu, odnosno svom sezonskom voću i povrću.

Ukoliko se desi da dobro ne operemo te namirnice polen ambrozije će nam se naći u organima za varenje i izazvati alergiju – kaže doktorka Radosavljević.

Kako objašnjava, čestice ambrozije izgledaju kao čičak, odnosno zakače se tamo gde padnu i vrlo se teško peru ili skidaju.

Mnogi od nas ga pojedu. Ukoliko se desi da izazove stomačne tegobe simptomi liče na infekciju enetrovirusima. One se leče antisepticima za creva, probioticima, nadoknadom tečnosti – objašnjava prim. dr Radosavljević i dodaje da malo lekara pomišlja na alergisjku reakciju na ambroziju i ne uključuje lekove protiv alergije.

Prema njenim rečima, osnovna razlika između infekcije enetreovirusima i alergije na ambroziju je u tome što virusi obično daju povišenu telesnu temepraturu, dok alergija ne.

Kako pravilno oprati voće i povrće

Ukoliko se prolivi i povraćanja ponavljaju trebalo bi uraditi pacijentu alergološke probe i utvrditi da li je alergičan na polen ambrozije. Ipak, kako bismo sprečili alergijeske reakcije koje on izaziva bilo bi idelano da povrće i voće ostavimo da odstoji u vodi, a potom ga operemo pod mlazom vode. Tako će se većina čestica polena skinuti i neće dospeti u naš organizam – savetuje naša sagovornica.

Leto nije bilo klasično, kaže prim. dr Radosavljević, dosta je bilo kiše u junu i julu što je smanjilo koncentraciju polena u vazduhu, ali… Takve vremenske prilike promenile su se pred samo cvetanje ambrozije i sada je ona jurnula i eksplodirala – kaže ona.

 

Pranje povrća

Jedino rešenje, dodaje, jeste da se taj korov uništava, odnosno čupa iz korena. U suprotnom, ona će ponovo da raste i daje visoku količinu polena u vazduhu.

Ono što nam svakako ne ide na ruku, to je najava miholjskog leta. Najavljeno je da će lepo vreme potrajati tokom septembra i oktobra te bi svakako trebalo da se zaštitimo od tog alergena – smatra doktorka.

Kazne za vlasnike zemljišta

Prema zvaničnim podacima, vlasnici poljoprivrednog zemljišta, obrađenog i neobrađenog, dužni su da uklanjaju ambroziju redovno, a svoju površinu održavaju uredno.

Ambrozija

Za nepoštovanje Odluke o komunalnom redu, koja predviđa uklanjanje ambrozije, predviđene su novčane kazne u iznosu od 150.000 dinara za pravno lice, za odgovorno lice u pravnom licu kazna u iznosu od 25.000, za preduzetnika 75.000 i 15.000 dinara za fizičko lice.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Autobusi preusmereni, a rupu u Borči niko ne sanira

    Požar u Krnjači, gori trska oko Velikog blata