in

Besni Fok – Novim kanalima protiv suše u Pančevačkom ritu

Besni Fok Kanal
Besni Fok Kanal

Besni Fok – Upravo se završava treća faza radova na osposobljavanju mreže za navodnjavanje i odvodnjavanje na poljoprivrednim dobrima severno od prestonice, čiji je korisnik PKB.

Suša koja je na mnogim područjima Srbije ovog leta pokosila i do 50 odsto useva u Pančevačkom ritu ublažena je zahvaljujući obnovi i proširenju mreže kanala za odvodnjavanje i navodnjavanje. Upravo se završava treća faza osposobljavanja melioracionih vodotokova severno od prestonice.

U četvrtoj i poslednjoj etapi predviđena je izgradnja dvosmerne crpne stanice na potezu Besni Fok i rehabilitacija postojeće crpne stanice „Kišvara”. Time bi, kako tvrde u JVP „Beogradvode”, kvalitet čitavog irigacionog sistema na ovom području bio poboljšan za čak 50 odsto, protok vode brži, a troškovi manji.

„S obzirom na to da su i krajem avgusta temperature oko40 stepeni, a nema najava da će biti obimnijih padavina, ovakvo prilagođavanje prirode jedini je način da izbegnemo velike gubitke. Na primeru Poljoprivredne korporacije Beograda (PKB), korisnika kanalske mreže u Pančevačkom ritu, pokazalo se koliko vredi sistem za navodnjavanje“ – ističe Predrag Petrović, gradski sekretar za komunalno-stambene poslove.

On očekuje da će Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nastaviti da pomaže radove. U projekat revitalizacije kanalske mreže u Pančevačkom ritu do sada je uloženo oko 300 miliona dinara.

Miloš Milovanović, direktor ovog preduzeća, naglašava da je Poljoprivredna korporacija Beograd do ove godine navodnjavala 1.000 hektara obradivog zemljišta, dok zahvaljujući novom sistemu, sada može da opsluži još oko 4.000 hektara. U septembru, kada PKB nabavi novu mehanizaciju, moći će da „pokrije” ukupno 6.000 hektara.

„Uprkos nesnosnim vrućinama, oko 1.000 radnika, sa stotinu mašina, uspelo je da na više od deset lokacija uredi oko 145 kilometara kanalske mreže. Izgrađeno je stotinak propusta, a uz pomoć mehanizacije, ali i ručno, raskrčeno je rastinje na površini od dvesta hektarai iskopano više od 450.00 kubnih metara mulja. Najvažnije je da je postavljena dobra osnova za izgradnju sistema koji bi mogao da navodnjava gotovo 16.000 hektara u Pančevačkom ritu“ – zaključuje Milovanović.

Bez gubitaka na navodnjenim površinama

Na navodnjavanim površinama PKB ove godine praktično nije imala gubitke, naglašava direktor te korporacije Rajko Mandić, dodajući da je sistem za navodnjavanje najpre usmeren ka najkvalitetnijem zemljištu i kulturama.

„Na parcelama pod pšenicom i ječmom nismo zabeležili štetu, dok je prinos kukuruza i repe, tamo gde nije bilo dovoljno vode, oko 20 odsto ispod očekivanog“ – kaže Mandić.

PKB otvara novu farmu krava do kraja godine

Do kraja godine PKB bi trebalo da premesti 2.560 muznih krava u novu farmu. U ovo dobro biće uloženo 8,3 miliona evra. Direktor Poljoprivredne korporacije Beograd Rajko Mandić za agenciju Beta kaže da je izgradnja farme, po evropskim standardima, počela u aprilu 2012.

„Nova farma povećaće proizvodnju mleka oko 30 odsto. Planirano je i postrojenje za proizvodnju biogasa, odnosno struje, kojima će se grejati plastenici. U perspektivi, planiramo da napravimo četiri savremene farme i da se sa starih lokacija, građenih pre 40 ili 50 godina, grla presele u moderne objekte. Novi način držanja životinja omogućiće da se godišnja proizvodnja mleka po grlu poveća na 10.000 do 11.000 litara u toku naredne tri godine“ – objašnjava Mandić.

Direktor PKB ocenjuje da su uštede tolike da će se investicija, zbog koje je korporacija podigla kredit, isplatiti za dve i po godine.

Izvor: Politika

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Pančevački most mapa

    Pančevački most – Radovi za vikend

    Skupština raspravlja o predlogu osnivanja škole „Kraljica Marija“ u Ovči

    Ovča dobila rekonstruisanu osnovnu školu