in

Novi moratorijum na kredite, ali rata će nakon toga opet biti uvećana

Kako je najavljeno, od 01. avgusta trebalo bi da stupi na snagu novi moratorijum na kredite, a trebalo bi da traje barem dva meseca. Ipak, nisu svi sugrađani zainteresovani za novi zastoj u otplati kredita.

U prvom paketu podrške, moratorijum na sve kredite je trajao tri meseca, a ovakvu mogućnost iskoristilo je više od 94 odsto dužnika u privredi i među građanima.

Prilikom moratorijuma u martu, zastoj je automatski odobravan svim dužnicima, a oni koji su želeli da nastave sa redovnom otplatom mogli su o tome da obaveste svoju banku.

Posle današnjeg vanrednog sastanka u Narodnoj Banci Srbije, znaće se da li će i ovoga puta biti primenjen isti princip.

Novo zamrzavanje otplate kredita za još dva meseca, predstavlja podršku za one sugrađane kojima je trenutno najveća briga da zadrže posao i redovne prihode.

Oni koji iskoriste ove mere podrške, moraju da budu svesni toga da će im nakon ovog roka rata kredita biti nešto veća u odnosu na prethodne rate.

To se dešava zato što banke i tokom moratorijuma moraju da obračunavaju redovnu kamatu, koju zatim pripisuju ukupnom dugu i ravnomerno raspoređuju na preostale rate.

Iznos za koji će rata biti uvećana zavisi od iznosa kredita i broja preostalih rata za plaćanje, ali u većini slučajeva rate su se u prvom moratorijumu povećale za iznose do 500 dinara.

Sugrađanima ostaje da razmisle koliko im baš u ovom momentu znaci zastoj od dva meseca u otplatama u odnosu na povećanje rate nakon toga.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Kraj nepropisnog parkiranja, od sutra je „Oko sokolovo“ na ulicama Beograda

    Oprez u vožnji, građevinski blokovi razbijeni na kolovozu kod Putnika