in

Nema više kućnog lečenja za obolele od COVID 19, svi moraju u bolnice

Pacjenti kod kojih je potvrđen kovid 19 više neće moći da se leče u kućnoj izolaciji, već bi svi oboleli trebalo da se prebace u privremene bolnice. Odatle će nakon trijaže zavisno od zdravstvenog stanja biti upućeni i u kovid bolnice.

Razlog za donošenje ovako značajne odluke je dvojak: prvo što pacijenti sa potvrđenim COVID 19 u kućama mogu da šire infekciju na članove porodice i okruženje, a drugo je nepredvidivost toka same bolesti, jer bolest može da eskalira, odnosno da dođe do pogoršanja koje može da ugrozi život obolelog – objasnila je dr Verica Jovanović, direktorka „Batuta“. –

Pozitivni na COVID 19 prema usvojenim protokolima upućuju se u privremene bolnice, prema teritorijalnoj distribuciji: Beograd – Beogradski sajam, Niš – „Čair“, Novi Sad – Novosadski sajam.

Kada su u pitanju ranije dijagnostikovani slučajevi, postupaće se zavisno od toga koliko je prošlo od dijagnoze. Ako je prošlo od 12 do 14 dana, i dva testa u razmaku od 24 do 48 sati budu negativna, osoba se smatra izlečenom, ali treba da ostane u samoizolaciji.

Oni koji još ne ispunjavaju kriterijum za ponovljeno testiranje, po ovoj odluci treba da pređu u privremene bolnice. Te privremene bolnice su za lakše pacijente, ali svako ko se tamo upućuje odlazi prvo u trijažni centar.

U Beogradu su to Infektivna klinika KCS i KBC „Zemun“, koji je pretvoren u kovid-bolnicu, i tu će se zapravo odlučivati gde će dalje pacijenti koji su se lečili kod kuće, u kovid-bolnice ili u privremenu bolnicu na Sajmu.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    pčele

    Apel pčelara Srbije

    bdp

    Uskoro u Srbiji prvi pozorišni TV kanal