U ambulanti u Borči počelo testiranje na Covid 19 - www.lobi-info.rs
/

U ambulanti u Borči počelo testiranje na Covid 19

2 minuta za čitanje
test covid 19

U Domu zdravlja ‘’Palilula’’ počelo je testiranje na korona virus, a prema rečima direktora te zdravstvene ustanove Aleksandra Stojanovića za uzimanje brisa obučeno je 20 medicinskih sestara.

Stojanović kaže za  da je testiranje u toj ustanovi počelo u nedelju i da je danas do 13 časova testirano više od 20 osoba na tri lokacije – u Domu zdravlja u Knez Danilovoj ulici, ogranku ‘’Karaburma’’ i ambulanti u Borči .

‘’Dobili smo dovoljno testova da možemo nesmetano da radimo, a kad budemo pri kraju zaliha obratićemo se RFZO.

Kovid ambulante rade do 22 sata, angažovano je 20 medicinskih sestara koje su obučene i potpuno zaštićene tokom rada’’, kazao je Stojanović.

Naglasio je da se testiranje obavlja u potpuno izolovanom delu ustanove i da postupak traje nekoliko minuta posle čega se evidentiraju podaci o tome da li je osoba bila u kontaktu sa nekim ko je zaražen, da li je putovala, sa kim živi…

Kako kaže, oni koji su pozitivni na virus upućuju se na bolničko lečene u Infektivnu kliniku ili u drugu bolnicu određenu za korona virus.

‘’Domovi zdravlja su preuzeli ulogu da testiraju sve one koji nemaju simptome infekcije, ali znaju da su bili u kontaktu sa nekim ko je zaražen. Apelujemo da oni dođu i provere da li su inficirani i tako spreče eventualno prenošenje virusa’’, naglasio je Stojanović.

Dodao je da se povećava broj onih koji se javljaju sa simptomima povišene temperature, bola u grlu, otežanog disanja i suvog kašlja, a u trijažnim centrima u DZ Palilula do 13 časova pregledano je 70 osoba.

‘’To je očekivano jer je ovo i period prehlada i alergija. Onima koji dođu sa takvim simptomima rade se laboratorijske analize i rendgen pluća, a na osnovu toga da li su promene na plućima invazivne ili ne, upućuju se na infektivne klinike ili u kućnu izolaciju’’, kazao je Stojanović.

Izvor : Tanjug

Leave a Reply

dezinfekcija
Prethodna priča

Punktovi sa dezinfekcionim sredstvima u svim opštinama

pozorište Duško Radović
Sledaća priča

Online program Malog pozorišta "Duško Radović " za mališane

Poslednje od Društvo