Džangrizave babe - Mitska bića

Mitska bića

6 minuta za čitanje
Džangrizave babe - Mitska bića
Džangrizave babe - Mitska bića

Pojam “ džangrizave babe ” je poznat od davnina u našoj narodnoj srpskoj književnosti. Narodna književnost nam potvrđuje da je taj “opaki” sloj postojao oduvek i da mu je uvek bilo teško doći glave.
Pitanje je : “Čemu ova mitska bića duguju svoju dugovečnost?!”

Elem, krenuh ja na posao pevajući pesmu “Ljudi traže pare a ja nemam pare za cigareee”(ne zamerite, zarazio me komšija koji ima 4 godine). No, taman da izustim “Imam tebe i ti imaš mene”(deo pesme kad vas lažu da se od ljubavi živi), kad se sudarih sa dotičnim mitskim bićem.

“Ohhh dobro jutro mlaada damo”, kroz zube uzvraćam bežeći dok me ne uhvati u kandže ptice grabljivice. I tako ja bežim, bežim dok se pitanja za mnom vuku kao Pepeljugina haljina, očekivajući da ce kucnuti ponoć i komšinica pretvoriti u bundevu.
“A gde ideš? A sta ima novo? A zašto si se tako spremila? Eee, a kad ces da se udaš mislim da ti je ovo poslednji voz?!!! Molim…!?

Inače udaja, pojam koje udate osobe, u našem slučaju džangrizave babe, starosti od 50-100 godina postavljaju neudatim devojkama od trenutka kada napune 20 godina. Kad se period prevaziđe, počinje verbalni rat vračačkih posledica, poznate kao baksuzluk ili prokletsvo. Da se razumemo, tek sam u dvadeset i trećoj godini, tako da padam u trans kad čujem pesmu “Da su meeeni dvadeset i dveeeeee!”

Elem, okrećem se pevački nastrojena, upućujem stih uz osmeh (gde mi se vide i osmice) “Ženite se momci, ne čekajte mene!”.
Hmmm, jedan poen za mene, koji poklanjam mojim godinama.

Približavam se stanici, ops jos jedno mitsko bice!
Šta li sam Bogu zgrešila kad ovakvu kaznu izdržavam na mojim bezgrešnim plećima.
Verna čitateljka A.A. iz Glogonjskog rita
“Ijaooo, komšinice prelepa si” (argument koji bi trebao da me razneži i otvori moju dušicu kako bi lakše došla u kandže ptice grabljivice). Okrećem glavu, tražim ljude, tražim spas, jecam, borim se dok me njen kljun ne uhvati, ubije i raskomada…

Ok, shvatam, sama sam na stanici a Bog me sigurno kazni što sam sinoć pojela 100g Milke, i to sa lešnicima.
Grabljivica nastavlja: “Jel si mozda čula ko se doselio u tvoju zgradu?”. Naravno, odgovaram negativno, nadajući se već poslednjih 10 godina da će se doseliti neki baja da mi nosi kese iz prodavnice.
“Znaš šta, mene to ne zanima ali što covek da ne zna!!!”. Ijao, vilica mi je do poda, posle peto-minutnog ćutanja zatvorena rukom.

Oh, eno ga Bus Plus “Disanje na škrge”, bežim, sakrivam se, zauzimam mesto za samce i uživam u svojim pevačko nastrojenim moždanim celijama.
Dolazim na posao, da se razumemo, nije u struci jer sam diplomu zakucala ekserom uz pesmu “Uzmi esker i diplomu sto nebom hita, zakucaj čvrsto na zid da nikud ne odskita”, što naravno preporučujem svim diplomiranim sugrađanima. Elem, prilazi mi lepa, fina bakica na stiklama od 10 cm pomislih “Eh, dok doguram do tvojih godina naučiću i ja da hodam u desetci”.

Počinje dijalog:
“Meni treba farba koja ce mi apsolutno pokriti uporne sede” (to jest da je podmladi). Pomislih: ”Tri metara somota, zar te nije sramota!”. I predlažem joj, naravno, najnoviji Syoss sa esencijama ginka i aloje i dobijam komentar: “Ne treba meni esencija za turšiju, meni treba farba!”, pomislih „Grrr, tako mi i treba kad se pravim pametna!

Pokušavam da objasnim sastojke i nateram bakicu da kupi farbu koja avaj kosta 465.00 dinara (tri pakle cigara). Elem, moje nagovaranje se pretvorilo u razgovor o zimnici, turšiji, paprikama, koje u Borči kostaju 60.00 dinara (kao bus plus karta), o deda Peri, srčanim bolestima i prošrenim venama. O živote lutalico…

Posle 45min sledi komentar sad već džangrizave bakice: “Ijao, ja tebe zamajavam, ali to je u opisu tvog radnog mestaa!” Molim…!? Dok sam opet spuštenom vilicom gledala njena leđa, džangrizalo je već bilo na vratima, naravno bez farbe.

I tako ja, dragi moji, ostah u neverici pitajući se: “Čemu ova mitska bića duguju svoju dugovečnost?!

Vaša verna čitateljka A.A. iz Glogonjskog Rita

Leave a Reply

Poginula devojka u Ovči - 16.09.2012
Prethodna priča

Poginula devojka u Ovči

Antena u Kotežu
Sledaća priča

U Kotežu besplatan internet uz besplatno zračenje!?

Poslednje od Iz ugla čitalaca...