in

U Kotežu besplatan internet uz besplatno zračenje!?

Antena u Kotežu
Antena u Kotežu

Postavljena je NN antena na osnovnoj školi Vasa Pelagić u Kotežu. Zašto je antena nepoznata? To će nam, nadamo se, preciznije odgovoriti vlasti i odgovorni u narednim danima.

Inače epilog priče je sledeci:
Verni sugrađanin i komšija je uredno prijavio postavljenu antenu na osnovnoj školi. Novinari Telegrafa su vest objavili i kontaktirali direktora škole. Naravno, škola nije htela da preuzme odgovornost, što je prosto praksa i normalno ponašanje u Srbiji. Dakle, ako nije škola odgovorna, onda je logično i sigurno opština Palilula. Što je i direktor škole potvrdio uz kratku izjavu „da besprekorno veruje nadležnima u opštini i da to što rade, sigurno rade u interesu dece“.

Opština se u prvi mah branila ćutanjem i tek sutradan dala pojašnjenje, koje nam je preneo portparol Nenad Đurđević, citiramo „Da nije u pitanju antena nekog od mobilnih operatera, već antena za bežični internet i da nema razloga za strah. On dodaje da nisu u pitanju nikakve nezakonite radnje već da je opština Palilula odvojila određenu svotu novca i od firme “Nord union” kupila radio-uređaj koji je postavljen na školu kako bi đaci, ali i svi koji su u krugu od kilometra od škole mogli da koriste internet potpuno besplatno.“ Uopšte nije bitno da li je predajnik mobilnog operatera ili je bezični internet, bitno je da je internet besplatan.

Oko toga da li zrači i koliko, nećemo da komentarišemo, jer nismo dovoljno kompetentni i stručni. Najbolje bi bilo da se nadležni obrate institutu Vinča, da njihovi stručnjaci pomoću specijalne opreme i etaloniranih mernih uređaja ispitaju da li zračenja postoji i koje je jačine.

Nakon toga neka doktori nauka na osnovu tačnih podataka pojasne koliko je štetno ili nije! Mada je sve ovo apsurdno, jer smo toliko okruženi mobilnim telefonima, bežičnim internetom, radio i televizijskim talasima, gps uređajima, mikrotalasnim itd. Davno su u stručnim literaturama pisali, da kad bi ljudsko oko moglo da vidimo sve talase, više ne bi znali sta je oblak.

Malo se zračimo, malo smo na internetu

Ono za šta ne treba biti ekspert, jeste da postavimo pitanje U Kotežu besplatan internetnadležnima „Da li možemo očekivati besplatan internet za sve“? Nismo ni svesni koliko smo bogata zemlja, nemamo dovoljno računara u školama, ali imamo besplatan internet. Ako na osnovu izjave iz Opštine Palilula, izvršimo proračun, to znači da ceo Kotež ima besplatan internet, iliti tačno 314 hektara.

Nadamo se da će nastaviti akciju sa „besplatnim internetom i zračenjem“ i u ostalim naseljima leve obale Beograda. Mi se lično prijavljujemo da na naše kuće postave predajnike, jer smo svakako već ozračeni, a i imaćemo više novca u kućnom budžetu. Naravno ovo je paradox na pomenuti problem.

Građani i roditelji dece su se aktivirali, očekujemo od nadležnih da će problem sa nepoznatom antenom rešiti u što kraćem roku. Mi ćemo nastaviti da pratimo dalji razvoj situacije u Kotežu.

Vaš Lobi

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Eh, zračenje. 🙂

    U Kotežu operiraju minimum 4-5 WiFi ISP-a. Svaki od njih ima minimum 3-5 baznih stanica koje su mahom sa jačom predajnom snagom od ove, pa ne vidim da se iko žali.

    Ujedno, pošto su to sektor antene (makar se tako na fotki vidi), zračenje je najslabije pri vertikalnoj osi, dok je najjače, očekivano, u horizontalnoj.

    U svakom slučaju, mesta za paniku nema jer ovakvi predajnici imaju zakonom definisani maksimalnu izrečenu snagu i ona nije opasna po ljude. Mnogo veće “zračenje“ imaju bazne stanice mobilnih operatera, kao i predajnici radio sadržaja.

    A što se tiče “predajnika i interneta na svakoj kući za dž“, ne mož’ baš na svakoj kući, ali ko ima poveću “gajbu“ na mestu sa kojeg se vide okolne kuće, može da kontaktira nekog od lokalnih WiFi operatera i da ga obavesti o tome da je njegova kuća pogodna za baznu stanicu. Vi dobijete dž net (obično do 5mbps), a oni mesto za baznu stanicu. 😉

Džangrizave babe - Mitska bića

Mitska bića

Fiskulturna sala u Padinskoj Skeli

Fiskulturna sala otvorena, školarci oduševljeni