in

Lokacija nove luke Beograd promenjena kako bi se zaštitila Beogradska Amazonija

Već godinama postoji ideja da nova luka Beograd bude premeštena na lokaciju nedaleko od Pupinovog mosta, na mesto gde se nalazi takozvana Beogradska amazonija, područje bogato ugroženim biljnim i životinjskim vrstama.

Baš iz tog razloga, ovoj ideji protive se mnogi ljubitelji prirode, a Liga za ornitološku akciju je još 2010. godine pokrenula inicijativu za zaštitu ovog neprocenjivog staništa.

Izgradnjom nove luke u Beljaricama, prestonica bi bila ugrožena i mogućim poplavama obzirom da je reč o  području Dunava na kojem je prostor od obale do nasipa najširi.

Nova Luka Beograd, LOBI
Plan koji je ugrožavao Beljarice

Prema najnovijim informacijama iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, lokacija nove luke promenjena je, pa će ona biti izgrađena uzvodno od Beljarica.

Time će, kako navode, biti sačuvano ovo stanište i pojedine životinjske i biljne vrste koje su prepoznate u centralnom delu i južnom obodu Beljarice.

U Ministarstvu napominju i da je lokacija uzvodno od Beljarica jedno od tri rešenja koje će se razmotriti kao moguće lokacije nove luke u Beogradu. 

Kako dodatno saznajemo, izgradnja nove luke, na jednoj od lokacija će početi u junu 2021. godine.

Nadamo se da će ove tvrdnje iz Ministarstva biti ispoštovane, i da nova luka neće uništiti bogat biljni i životinjski svet koji opstaje u Beogradskoj Amazoniji.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Gradonačelnik obišao radove na izgradnji doma zdravlja u Borči

U Ovči psu odsečene zadnje noge i rep, sugrađani šokirani (VIDEO)