in

Ambrozija i korov ugrožavaju okolinu (FOTO)

Ambrozija i korov Borča

Ambrozija – na samu pomisao na ovu biljku mnogi će već krenuti da kijaju. Ambrozija predstavlja jedan od najrasprostranjenijih alergena kod nas. Glavni je uzročnik alergijskih reakcija kod velikog broja populacije.

Glavni problem predstavlja njena velika rasprostranjenost i činjenica da se brzo razmnožava. U skladu s tim, neophodno je redovno uklanjanje i sistemsko uništavanje ovog korova.

Svi znamo da je naša leva obala Dunava ponegde podvodno područje, a u takvim uslovima uspevaju mnoge biljke i korovi.

Takva je situacija sa ambrozijom, kao i drugim korovima koji narušavaju higijenu i estetiku naselja.

Nadležne službe neka zarade svoju platu

Činjenica je da službe koje su zadužene za eliminisanje ove biljke i svih drugih korova ne rade svoj posao na Levoj obali na najbolji način. Naime, ambrozija se može vrlo lako pronaći na svakom ćošku i svakodnevno prouzrokuje tegobe našim sugrađanima.

Poslali smo dopis Gradskom zelenilu“ o problemu koji je prisutan. Obavešteni su o lokacijama i trenutnom stanju terena. Nadamo se da će biti brzi i efikasni i odraditi posao kako treba za dobrobit žitelja leve obale Dunava.

Ambrozija i korov u Borči
Korov ispred nosa – Kontejner JKP Zelenilo u Borči

U Borči postoji nekoliko žarišta. Jedno od njih se nalazi kod stare pošte i njega je neophodno brzo ukloniti iz razloga sto se nalazi u samom centru naselja. Takođe, prostor pored Maksi diskonta“ i Stare pijace predstavlja veliki problem već godinama. Tu se nalazi pravi mali ekosistem, još malo pa omanji šumarak. Još jedna kritična lokacija je ona pored vrtića Dunavska bajka“ pored koje se nalazi i divlja deponija o kojoj smo nedavno pisali.

Jasno nam je da „Gradsko zelenilo“ nema pristup nekoj od ovih lokacija zato što se radi o privatnom posedu, ali smatramo da one lokacije koje predstavljaju javnu površinu treba pod hitno očistiti od ambrozije i drugih korova.

Što se tiče privatnih parcela koje su zarasle i predstavljaju ruglo i opasnost po okolinu, pozivamo nadležne službe da upute zahtev vlasnicima da srede svoje parče zemlje, u suprotnom da postupaju u skladu sa zakonom i reše taj problem na najbrži mogući način.

Ovim putem apelujemo na gradske službe da reaguju sto pre kako bismo sprečili dalje širenje ambrozije i smanjili njen uticaj na stanovništvo. Situacija zbog čestih kiša, koje podstiču širenje biljnog sveta, postaje svakog dana sve ozbiljnija i skoro nepodnošljiva. Stoga pozivamo gradske službe da opravdaju svoju ulogu u gradu i budu ozbiljne u rešavanju ovog problema.

Jedan od osnovnih ciljeva blog/portala Leve obale Beograda jeste da ukažemo na probleme, krtikujemo odgovorne i, naravno, pohvalimo kad god se uradi nešto dobro, zato se pridruži akciji „LOBIraj i ti„.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Nevreme, kako došlo tako i otišlo - 2014

    Nevreme kako došlo, tako i otišlo

    Pančevački most i svačiji i ničiji - 04.02.2014.

    Brod zakačio Pančevački most. Deo konstrukcije se obrušio