in

Leva obala deo Međunarodnog projekta zaštićenih vrsta ptica

Leva obala deo Međunarodnog projekta zaštićenih vrsta ptica16.1.2015.
Zaštićene vrste gnezde se na levoj obali

Područje leve obale Dunava značajno je na nacionalnom nivou po koncentraciji ptica vodenih staništa pri seobi i zimovanju.

Mi smo upravo ovih dana deo projekta Međunarodnog popisa vodenih ptica (IWC) jednog od najstarijih monitoringa živog sveta na planeti.

 Da li ste znali da je Leva obala stanište preko 20.000 jedinki istovremeno u okviru 35 vrsta?

Leva obala deo Međunarodnog projekta zaštićenih vrsta ptica16.1.2015.-01

Saznali smo da je društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je da je 10. januara počelo brojanje svih ptica vodenih staništa u našoj zemlji.

Sve one se okupljaju sada na Dunavu kod VRO, Ovčanske i Pančevačkih ada i na ribnjaku „Mika Alas“ (Krnjača). U vreme gnežđenja značajno je prisustvo ptica na ribnjaku „Mika Alas“ i po barama i šumama plavne zone i ostrva.

Leva obala deo Međunarodnog projekta zaštićenih vrsta ptica16.1.2015.-01-02

U toku zime u naše krajeve dolaze razne vrste ptica sa severa – iz Finske, Norveške, Grenlanda.

Pored krilatih turista, crvenovrata guska, šarena utva, patka crnka, orao krstaš, bjelonokta vetruška i velika droplja su samo neke od vrsta koje su vrlo ugrožene.

Kako su stajaće vode, bare, ribnjaci i reke zaleđeni i prekriveni većim ili manjim količinama snega, tako sve ptice, pa i ptice vodenih staništa najviše vremena troše u pokušaju da se dovoljno nahrane.

Leva obala deo Međunarodnog projekta zaštićenih vrsta ptica16.1.2015.-01-03

Ornitolozi se nadaju da će brojanje svih jedinki vranaca, pataka, gusaka, labudova, čaplji, galebova, šljukarica, kao i ostalih ptica koje su svojim životom vezane za vodu uspeti da poboljša bazu informacija i značajno utiču na dalji razvoj i očuvanje staništa.

Popis se završava 30. januara a u njemu će učestvovati preko 150 volontera iz cele zemlje.

Pored volontera popis će značajno pomoći Direkcija za vodne puteve Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, JP „Vojvodinašume”, dva zavoda za zaštitu prirode, upravljači brojnih zaštićenih područja, uprave ribnjaka, javnih preduzeća koje se bave upravljanjem prirodnim resursima i druge partnerske organizacije.

Leva obala deo Međunarodnog projekta zaštićenih vrsta ptica16.1.2015.-01-05

Ovom prilikom vas pozivamo da nam pošaljete vaše najlepše fotografije sa vrstama koje ste vi primetili.

Trebalo bi da budemo ponosni što i dalje možemo da imamo ovakvo prirodno bogatstvo na Levoj obali. Svi znamo da je veliki broj stanovnika okrenut ribolovu koji je uzajamna veza sa očuvanjem prirodnih staništa. Molimo vas – bez bacanja plastičnih kesa i flaša, jer priroda nam neće dati drugu šansu! Kanali su uvek prepunjeni đubretom!

Jedino tako ćemo i dalje biti u centru pažnje Međunarodnih organizacija koje mogu značajno uticati na dalje popularisanje Leve obale kao mesta sa najkoncentrovanijim zaštićenim vrstama ptica.

Uspeli smo neke od njih ovih dana da zapazimo i dalje na obali pre Pupinovog mosta. Nadamo se da će opstati i preživeti.

Leva obala deo Međunarodnog projekta zaštićenih vrsta ptica16.1.2015.-01-05

Ovom prilikom pozivamo vas da nam pošaljete svoje najlepše fotografije sa vrstama koje ste primetili i ukažete na ekološke probleme u svom kraju.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

PKB na dobušu a u trci 12 zainteresovanih - 2015

PKB na dobošu. Stručna javnost i zaposleni protiv prodaje

Sutra pola Krnjače i Koteža bez struje-2014-10-29

Za sutra planirana isključenja struje u Krnjači, Kovilovu i Borči