in

Labudovi na Vizelju zaraženi ptičijim gripom

Pre nekoliko dana smo na kratko otišli do kanala Vizelj kod BSK-a kako bi proverili da li je kanal zaledio i šta je sa našim labudovima. Labudove to veče nismo videli, ali su nam nakon naše objave sugrađani potvrdili da su oni i dalje na kanalu, samo su 500 metara dalje u odnosu na uobičajenu lokaciju.

Jedan sugrađanin je ostavio komentar da se među tim labudovima nalazi bar 5 mrtvih ptica i da prema njegovom laičkom mišljenju nisu umrli od hladnoće i leda.

On je posumnjao na ptičiji grip, jer je i pre nekoliko godina bilo izuzetno hladno a nije bilo umrlih ptica.

I bio je u pravu jer je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je da je potvrđeno prisustvo virusa ptičijeg gripa kod uginulih labudova u kanalu Vizelj u Borči!

Kako navodi ovo udruženje, Veterina Beograd je preuzimala leševe, a Veterinarska inspekcija im je potvrdila da je ptičiji grip rezultat urađenih analiza.

Zbog toga su upozorili sugrađane da ne prilaze labudovima na ovoj i bilo kojoj od destinacija gde se mogu naći labudovi u prestonici.

Međutim, Naučni institut za veterinarstvo Srbije tvrdi da virus nije opasan po ljude, a da je njima potrebna hrana da bi preživeli hladnoću.

Oni su prvi reagovali…

Najzaslužniji za otkivanje ptičijeg gripa su članovi udruženja Eko-Pančevački rit koji su po pozivu građana izašli na teren 5. janura i zatekli četiri mrtva labuda na kanalu Vizelj.

Oni su pozvali Naučni institut za veterinarstvo Srbije, pa su tehnički direktor Slobodan Stanojević i veterinarski inspektor Andrija Pantić su izašli na teren, dok su iz udruženja obezbedili čamac radi lakšeg izvlačenja labudova. Na licu mesta su ustanovili da nema nikakvih rana po telu i rekli da je vrlo moguće da je ptičiji grip u pitanju, što je analiza i potvrdila.

U ime svih sugrađana se zahvaljujemo udruženju Eko-Pančevački rit!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Od sutra u bioskopima „Snežna kraljica 3: Vatra i led“

Borča proglašena za zaraženo područje