in

Pažljivko u saobraćaju

Kovilovo - Pažljivko u saobraćaju
Kovilovo - Pažljivko u saobraćaju

Sa početkom septembra krenulo sve… gužve na drumovima, pojačan gradski prevoz, pojačani radovi na putevima, prvaci krenuli u školu, radnici na posao, a i gradska vlast se aktivirala. Intenzivna kampanja o lepom ponašanju u saobraćaju nas bombarduje sa svih strana.

Kampanje koje se često graniče sa morbidnim izjavama na sve strane. U njima se kaže da smo sami donosioci odluke da li ćemo se javiti na telefon u toku vožnje ili ne dok u istom trenutku čujemo vrisak devojčice koja izleće pred naš automobili, ili kampanje sa prestrašnim slikama poginulih motociklista koji se zakucavaju u vrata koja devojka suvozač nesmotreno otvara, samo su delovi nekih od reklama koje nas zasipaju sa malih ekrana i radio stanica.

Septembar – mesec pažnje na drumovima?

Da li to znači da samo u septembru treba da pazimo kako vozimo? Ili su samo đaci prvaci razlog za pažljivu vožnju? Samo su neka od pitanja koja se sama po sebi nameću iziritirana sporadičnim kampanjskim projektima Gradske vlasti koja kao kakav zvučan brend, u fokus stavlja reklamu, pod sloganom što zvučnije, tragičnije i što intenzivnije, da uđe ljudima u uši. A da li se iko pita šta je u osnovi, kakvi su nam drumovi, koliko stare automobile vozimo, koliko benzin plaćamo? Koliko rupa ima u nezakrpljenom gradu, koliko neobeleženih pešačkih prelaza, koliko neosvetljenih ulica kojima se ne kreću samo ti septembarski prvaci već i ostala deca, kao i odrasli ljudi. Koliko ne postavljenih ležećih policajaca… Znate gromoglasne gradske vlasti, sve su to preduslovi dobrih i bezbednih uslova vožnje. Reklama ide nakon toga..

I kako ne bi bilo da se bavimo praznom pričom, predstavićemo primer građana naselja Kovilovo, koji su upravo pokušavali toj Gradskoj vlasti upućivanjem molbe skrenuti pažnju na glavne propuste i nedostatke na putevima.

Naime, još sredinom 2010. godine, građani Kovilova su Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove uputili molbu za osvetljenje glavnog puta uz koji ide i staza za pešake.

Kovilovo - Pažljivko Znate, tom stazom prolaze zaposleni koji idu na svoje poslove, mladi i stari koji šetaju svoje pse, zaljubljeni parovi, i školarci i prvaci, putem uz koji ide staza prolaze svi, jer to je jedini put kroz naselje. To je i glavni put kojim se sa Zrenjaninskog puta skreće u naselje. Put je u tom pravcu osvetljen u dužini od 700m, a zatim sledi 300m neosvetljenog puta između druge i treće stranice autobusa 106.

A u nastavku te treće stanice linije gradskog autobusa je put za Kovilovo - Pažljivko osnovu školu, u kojoj časove od prvog do četvrtog razreda pohađaju deca Kovilova. Pešački prelaz u tom delu puta ne postoji, pa se i ovde nameće pitanje, a kako đaci da pređu ulicu na putu do svoje škole? I u kom delu puta pažljivi vozači treba da propuste pešake? Taj deo puta se nalazi na oštroj krivini (ugao od 90 stepeni), što dodatno ugrožava i putnički i pešački saobraćaj, posebno noću kada se u ovom delu puta ništa ne vidi (slika desno).

Noć zimi nastupa dosta ranije, tako da već oko 16, 17 h ( kada su prvaci još uvek na časovima) ovim delom puta saobraćaj biva nebezbedan. Rešenje ovog problema bi bilo u postavljanju dodatnih 5-6 uličnih svetiljki, 2 pešačka prelaza i 2 ležeća policajca koja bi vozačima jasno signalizirala da se kreću u naseljenom i području u blizini škole. Trošak minimalan, a u poređenju sa troškom pravljenja i emitovanja reklama neznatan, ali za bezbednost u saobraćaju itekako važan.

Brzina kretanja vozila u ovom delu puta ( zbog oštre krivine) je 40 km/h. Međutim, često smo svedoci nepoštovanja ovog ograničenja, pa se pitamo čemu postavljen znak služi. Isto tako, pitamo se koliko košta postavljanje 2 ležeća policajca, u ovom delu puta i njegovom nastavku koji prolazi pored osnovne škole „ Olga Petrov“, a što je ukupna dužina od oko 400m? Time bismo nesavesne vozače ipak naterali da smanje brzinu kretanja svog automobila. Da li su ovi troškovi viši od silnih Tv reklama i zakupljenih medijskih prostora? Ne verovatno, odnosno sigurno da nisu.

Molba građana Kovilova upućena je u maju mesecu, pre 2 godine. Znate, oni nisu čekali septembar kada prvaci kreću u škole, niti kampanje pod sloganom „Pažljivko u saobraćaju“, oni su se aktivirali mnogo pre toga i ukazali na problem uz predlog kako ga rešiti. A šta ste vi uradili po tom pitanju.

Vaš Lobi

Kovilovo - Pažljivko Kovilovo - Pažljivko Kovilovo - Pažljivko

Kovilovo - Pažljivko Kovilovo - Pažljivko Kovilovo - Pažljivko

Kovilovo - Pažljivko Kovilovo - Pažljivko Kovilovo - Pažljivko

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

Obilaznica u Borči

Iskopavanje u Borči je završeno

Poznanici iz druge lige BSK Borča – FK Rad