Koncentracija polena ambrozije konačno u opadanju

u Društvo

Koncentracija polena ambrozije u vazduhu konačno je u “zelenoj zoni”. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, proteklog vikenda zabeležen je ozbiljan pad polena ove biljke u vazduhu.

Svi oni koji su ovog leta kijali, imali suzne oči i borili se sa kašljem usled alergije – mogu da odahnu, jer će koncentracija čestica ambrozije u vazduhu nastaviti da opada u toku nedelje.

Takođe, i najavljene obilne padavine dodatno će doprineti umanjenju alergenih čestica u vazduhu.

Očekujemo da koncentracija nastavi da pada, jer ova biljka završava cvetanje, što znači da je prošao kritični period. Osim toga, alergične osobe osetiće olakšanje čim padne najavljena kiša. – kažu iz Agencije

Iz nadležne ustanove naglašavaju da je prisustvo ambrozije u Beogradu oborilo rekord, jer je 22. avgusta zabeleženo 1.000 alergenih čestica po metru kubnom.

Ova biljka je najviše suzbijana na teritoriji opština Novi Beograd i Palilula, gde se nalazi veliki broj nepokošenih i napuštenih parcela.

Nadležni apeluju na sugrađane da na vreme suzbijaju ambroziju i kose kritične površine, kako sledeće godine ne bi bio oboren nepoželjni rekord.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Poslednje od Društvo

Idi na VRH