in

Zapušteni placevi neodgovornih vlasnika prepuni ambrozije

Uz komarce, ove godine alergije su problem sa kojim se suočava sve veći broj sugrađana, a biljka koja izaziva najveći broj polenskih alergija je ambrozija. Zavod za biocide je zadužen i za njeno uništavanje.

Osim što predstavlja invazivnu vrstu, ambrozija ima i javno-zdravstveni značaj jer je njen polen jak alergen i kod ljudi je uzročnik 75 odsto svih polenskih alergija.

Radi zaštite zdravlja stanovništva Zavod suzbija i uništavati ambroziju na neuređenim javnim površinama na oko 120 hektara. Ali u njhovoj nadležnosti nije uništavanje ambrozije na privatnim parcelama, osim ako ne naloži neka od opštinskih inspekcija.

A najveći problem, kada je reč o uništavanju ambrozije, javlja se upravo na privatnim parcelama i zemljištu gde su zasađene poljoprivredne kulture, a ambrozija je dominantna. Takvih polja ima dosta u okolini Beograda na napuštenim parcelama, naročito na levoj obali Dunava, na kultivisanom zemljištu.

Kada je najbolje uništavati ambroziju?

U borbi sa ambrozijom važno je vreme. Najzdravije bi bilo kositi je krajem aprila kada dostigne visinu od dvadesetak centimetara. To treba ponavljati više puta u toku godine da bi se iskorenila.

Tamo gde ne može da se kosi radi se hemijski tretman posebnim uređajima na „pik-apu”, a gde je za njega nepristupačno koristi se traktor. Kada ne može ni jedno ni drugo, operativci uništavanje rade ručnom prskalicom.

Za posmatranje ambrozije koristi se i dron kojim se snima teren, a onda se uz pomoć određenog kompjuterskog programa određuje gustina vegetacije korova.

Zrno ambrozije vetar može da prenese i do 100 kilometara pa kada krene kijanje, Beograđani ne kijaju samo zbog naše ambrozije, već i one donesene vetrom.

Nažalost na levoj obali je veliki broj ovakvih zapuštenih parcela na kojima ambrozija buja. Neodgovorni vlasnici sete se svojih placeva samo kada ih prodaju, a za to vreme komšiluk se davi u polenu.

Apelujemo na sve sugrađane da na svojim privatnim posedima uništavaju ovaj snažni izazivač alergija, kako bi svim sugrađanima i komšijama život bio lepši i jednostavniji.

Foto: S.A.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sutra na levoj obali novo zaprašivanje komaraca iz vazduha

Vožnja suprotnim smerom na Zrenjaninskom putu (VIDEO)