in

Koncentracije polena ambrozije 10 puta veća od dozvoljene

Koncentracije polena ambrozije u Beogradu ovih dana su deset puta veće od maksimalno dozvoljenih, a glavni udar se tek očekuje i to između 25. avgusta i 10. septembra!

Veoma je individualno kolika je koncentracija polena potrebna da bi nekome pričinjavala probleme. Ja sam alergična i meni je, na primer, dovoljno 15 polenovih zrna po kubnom metru. Međutim, po lekarskim parametrima smatra se da je količina od 60 polenovih zrna maksimalna granična vrednost – objasnila je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine

U Beogradu su ove vrednosti daleko iznad toga. U ponedeljak 19. avgusta iznosila je 674 polenovih zrna po kubnom metru, što je deset puta više od maksimalne granične vrednosti.

Ovo su jako velike vrednosti za sve alergične koji imaju mnogo problema sa ambrozijom. Vreme je ove godine bilo idealno za njeno bujanje pošto smo imali vlažan jun i jul. Dakle, svi uslovi su odgovarali razvoju ambrozije.

Ono što najviše zabrinjava Beograđane je što „špic“ tek sledi, a najgore se očekuje u periodu između 25. avgusta i 10. septembra. Delimični spas postoji, ali…

Kiša. Što više kiše. Samo ona, uz vetar, može da spere polen i olakša život alergičnima – zaključila je sagovornica iz Agencije za zaštitu životne sredine.

A prema meteorolozima kiša nažalost nije ni na vidiku…

Predlog svima koji pate od alergija je da redovno uzimaju propisanu terapiju.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Poziv udruženjima: Osniva se Savez udruženja leve obale

„Infostan“ pokreće tužbe i ako niste platili samo jedan račun