in

„Infostan“ pokreće tužbe i ako niste platili samo jedan račun

Čak i ukoliko niste platili samo jedan račun za “Infostan”, možete da budete tuženi. Opomena će stići tri meseca od nastanka duga, a rok za izmirenje je osam dana.

Napominjem da u skladu sa zakonom nismo u obavezi da šaljemo opomene, međutim mi to činimo preventivno i dajemo dodatan rok da ne bi korisnici imali dodatne troškove postupka – istakla je Milica Paunović iz JKP “Infostan tehnologije”.

Ako dug ni tada ne bude plaćen, pokreće se postupak prinudne naplate koji sprovode javni izvršitelji. U tom slučaju, plaćaju se dug, kamata i dodatni troškovi.

Iako javno-komunalna preduzeća imaju pravne službe, za izradu predloga za izvršenje mogu da angažuju advokata. Te troškove, takođe, plaća dužnik.

Međutim dešava se i da plaćeni račun ne bude proknjižen. Tada treba dostaviti dokaz o blagovremenom plaćanju – “Infostanu” ili izvršiteljima, u zavisnosti od toga kod koga je predmet.

Često se desi da ste nešto platili da slučajno komunalno preduzeće to nije proknjižilo i vi ćete uz dostavljanje takvog dokaza biti oslobođeni i plaćanja osnovnog duga i kamate i svih ostalih troškova koji su nastali – navela je Snežana Petrović, javni izvršitelj.

Svetlana Borotić tužena je za dugove iz 2013. i 2014. U to vreme imala je dve porodične tragedije i kasnila je sa plaćanjem.

Želela sam to da rešim. Otišla sam u JKP, moleći da mi se zbog životnih okolnosti napravi neko rešenje gde bih ja to mogla da rešim. Nažalost, rekli su mi da je na rate nemoguće to učiniti – ispričala je Borotićeva.

Plaćanje na rate u “Infostanu” nije moguće sve dok grad ne donese odluku o reprogamu. Ipak, postoji rešenje – otplata duga u delovima moguća je kod izvršitelja.

U svakom trenutku građani i sa javnim izvršiteljem i sa JKP može da postigne sporazum o otplati duga na rate. Tu smo vrlo fleksibilni i mi i izvršni poverilac – rekla je Petrovićeva.

Iz Komore javnih izvršitelja apeluju na građane da primaju pošiljke koje stignu iz njihovih kancelarija, kako bi mogli da ostvare svoja prava.

Prema podacima “Infostana”, na svaka tri meseca tužbe dobije jedan do dva odsto građana. U junu su tužbe dobili oni koji nisu platili račune za januar, februar i mart ove godine.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

  1. Gospodja Snezana je zaboravila (slucajno ili namerno),da doda i to, kad nam izvrsitelji „izadju u susret“ da platimo dug u ratama, da nas to kosta skoro duplo vise jer svaki dan obracunavaju velike kamate i ako su odobrili otplatu na rate. Ali zato su „preko noci“ IZVRSITELJI postali naj bogatiji gradjani Srbije.

  2. I jos nesto bitno. Kaze, moze se desiti da oni ne proknjize nase uplate a mi smo tada „duzni“da donesemo na uvid, dokaz o uplati. Ako im ukazemo na njihovu gresku, za koju mi nismo krivi i posedujemo dokaz o uplati, da li treba ja u svojih 80 godina da nosim gospodi to na uvid? Ako su pogresili, neka oni dodju po dokaz ili neka angazuju izvrsitelje o svom trosku, da im to dostave. Bezobrazluku i bahatosti u J.K.preduzecima, nema kraja. Ipak mislim da tu prednjače Beogradske elektrane a i ostali nisu mnogo bolji.
    Ali i mi smo krivi, nema ko da nas organizuje, povede…da dignemo glas, a ne da ćutimo i trpimo. Umesto onih „šetača“koji se bune za gluposti, treba ovaj jadan narod da proseta gradom i ukaze vlasti na bahatost, pre svega, izvrsitelja.

Koncentracije polena ambrozije 10 puta veća od dozvoljene

Da li će biti sprečen uliv fekalija u kanale na levoj obali?