in

Kada će kraj problema sa kanalizacijom u Krnjači

Građani leve obale Dunava već godinama muče muku sa kanalizacijom. Krnjača je nekoliko kilometara udaljena od centra prestonice, a stanovnici ovog dela grada decenijama žive uz zagađene kanale u koje se izlivaju otpadne vode, fekalije, septičke jame i smeće.

Situaciju otežava i divlja gradnja, koja je u ekspanziji u poslednjih nekoliko godina, kolovozi koji su urađeni mimo projekta, nedostatak atmosferske kanalizacije odgovarajućeg profila koja se neredovno i nekvalitetno održava. Nakon kiše većina ulica u ovom naselju gotovo je neprohodna, a veoma često se oseća i nesnosan smrad iz kanala i septičkih jama.

Stanovnici ovog naselja od prošle nedelje imaju problema sa kanalizacijom koja se izlila i koja je u jednom trenutku pretila da poplavi stanove, preneli su mediji. Veoma tešku situaciju u kojoj su se našli žitelji ovog dela grada, dodatno je otežava i nepodnošljiv smrad.

Nesnosno neprijatan miris kanalizacije i suve česme – situacija je sa kojom se ovih dana suočavaju žitelji Krnjače, posebno ulica Bruske i Danka Popovića. Ovaj scenario za oko 1.500 žitelja ponavlja se već nekoliko godina, od kada je o zatvorenom kanalizacijom sistemu bloka stambenih zgrada prestalo da brine privatno preduzeće koje je za to bilo zaduženo.

Nakon nekoliko dana, predstavnici Grada Beograda održali su sastanak sa direktorom JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, Strahinjom Danilovićem i stanovnicima Krnjače, kako bi se rešio problem izlivanja fekalija.

– Već duže vreme imamo problem sa „fekalnim jezerom“ koje se stvara na području rasadnika koji je pod stečajem. Ekipe će početi sa ispumpavanjem jezera, to nije trajno, već privremeno rešenje. Trajno rešenje je izgradnja nove kanalizacione mreže koju smo već planirali da uradimo, kako bi se na nju priključio ovaj deo naselja. Trenutno „gasimo požar” koji se decenijama javlja u delovima Ovče, Borče i Krnjače – rekao je Dragomir Petronijević, navodi se u saopštenju grada.

Krajem prošle godine raspisan je tender za izbor dobavljača koji će graditi kanalizacionu crpnu stanicu „Krnjača 2“, prvi objekat iz projekta kanalizacije na levoj obali Dunava.

Kako je tada rečeno, ova crpna stanica prihvataće otpadne vode iz postojećeg kolektora u Zrenjaninskom putu, kao i otpadne vode iz niskih delova u okolini Pančevačkog puta i potisne ih u postojeći kolektor u Pančevačkom putu, koji ih odvodi do već izgrađene KCS „Krnjača 1“, a odatle ka budućem postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda „Krnjača“ i dalje u Dunav.

Stanovnici Krnjače nadaju se da će uz novu kanalizacionu mrežu i crpne stanice konačno biti rešen ovaj dugogodišnji problem ovog dela Beograda.

Izvor: Energetski portal

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Na levoj obali otvoren prvi punkt za imunizaciju građana

    Od 2030. godine od Batajnice do Pančeva preko Krnjače i Ovče