in ,

Iz istorijata PKB-a: I Tito je voleo kombinat

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito u toku svog radnog veka više od deset puta bio je gost PKB-a ili je prisustvovao priredbama i manifestacijama čiji je organizator ili učesnik bio PKB.

Tito je uvek ispoljavao veliko interesovanje za život, rad i planove kombinata i visoko cenio njegova dostignuća.

Redovno je slao telegrame radnim ljudima, u kojima je izražavao srdačne čestitke povodom jubileja rada ili je uzvraćao zahvalnost na telegrame i čestitke od strane PKB-a.

Na svom putu po Jugoslaviji savezna štafeta mladosti obavezno je dočekivana u nekom od organizacionih delova PKB-a i nošena rukama najboljih radnika. Najbolji radnici dobijali su od Tita nagrade.

Prvi put Tito sa suprugom Jovankom i saradnicima posetio je PKB 1. oktobra 1959. godine. Tom prilikom obišao je naselja i gazdinstva u Jabučkom i Glogonjskom Ritu i direkciju.

Drugu i treću posetu PKB-u Tito je načinio 2. novembra 1960. i 18. juna 1961. godine. Tada je bio u društvu istaknutih državnika nesvrstanih i prijateljskih zemalja.

Tito je posetio PKB i u maju 1969. i u istom mesecu 1973. godine. Tada je sa svojim saradnicima bio u lovu a poznato je da je bio strastven lovac.

Prilikom obilaska Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu Tito je uvek bio gost na štandu PKB-a.  Sa velikim interesovanjem pratio je dostignuća PKB-a. U društvu Petra Zečevića, tadašnjeg generalnog direktora kombinata, obilazio je sajam.

Tito je u Belom dvoru na Dedinju primio delegaciju PKB-a 7. oktobra 1954. godine. Tom prilikom direktor Petar Zečević uručio je Titu album sa slikama iz PKB-a.

Izvor: Poljoindustrija, Priredila: Vesna Gajić

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    EKSKLUZIVNO: Poznata starleta se slikala gola na šljunkari u Borči (FOTO)

    Za vikend zatvaranje preticajnih traka na Zrenjaninskom putu - 2015

    Za vikend zatvaranje preticajnih traka na Zrenjaninskom putu