in ,

Istorija Hrama Svetog Oca Nikolaja u Borči

Istorija Hrama Svetog Oca Nikolaja u Borči

Dvadeset sedam ribarskih porodica koje su se nastanile iz Pančeva u Borču podigle su 1798. godine mali hram posvećen Prenosu moštiju Svetog Nikolaja Čudotvorca (22. maj).

Hram je podignut prilozima dobrih ljudi iz Borče i okoline, kao i velikim ktitorima Gligoriju Romanu i Lazaru Stojkoviću zemunskom trgovcu.

Osvećenje hrama bilo je 10. maja (po starom kalendaru) iste godine, u doba Episkopa vršačkog Josifa Jovanovića. Prvi sveštenoslužitelj novog hrama bio je protojerej Stevan Berić, rođen 1756. godine.

On je rukopoložen 02.02.1797. godine. Zaveo je prve crkvene matrikule. Umro 02.02.1828. godine. U XIX veku, meštani Borče su se stalno iseljavali i doseljavali zbog stalnog izlivanja Dunava.

Celo mesto je bilo više puta poplavljeno, sem crkvene porte borčanskog hrama. Hram je više puta renoviran i menjan mu je spoljašni izgled, tako da nema tačnih podataka kako je prvobitni hram izgledao.

Istorija Hrama Svetog Oca Nikolaja u Borči

Prvo veliko renoviranje iz temelja bilo je posle Drugog svetskog rata, jer se krov urušio, a zvonik do temelja srušio.

Hram je po drugi put osvećen 29. oktobra 1961. godine za vreme sveštenika Borisa Jakovljenskog, od strane Episkopa moravičkog dr Save Vukovića, vikara Patrijarha srpskog Germana.

Dana 20. septembra 1966. godine, izgorela je krovna konstrukcija i urušili su se zidovi u oltarskom delu, pala su dva zvona i hram je bio totalno van svake upotrebe. Odmah su meštani, zajedno sa svojim sveštenikom Borisom, počeli obnovu hrama.

Tom obnovom hram je dobio novi izgled kakav i sada ima, a projekat hrama je radio arhitekta Dimitrije Pavlović iz Beograda. Ikonostas je poklonila Ruska Pravoslavna Zagranična crkvena opština iz Pančeva. Radove na obnovi hrama nastavlja sveštenik Petar S. Nešić, 1969 godine.

crkva-1952

Hram je oslikan od majstora Vase Ujfaluša iz Novog Sada u rusko-baroknom stilu. 2004. godine je podignut konforan svetosavski dom sa tri sveštenička stana. U periodu od 2006. do 2010. godine u hramu je promenjen ikonostas, okrečena fasada i ugrađena kamena dekoracija na fasadi i promenjen je pod.

Ukoliko Vas zanima još istorijskih članaka, možete ih pročitati na našem blog/portalu:
Istorija naselja Borča doseže čak od XV veka
Istorija nasipa na levoj obali Dunava u Beogradu

Ukoliko su vam se dopale slike iz članka sve ih možete videti na našem blog/portalu:
Galerija | Borča u periodu Drugog svetskog rata (1943.-1944.)

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

Obilaznica, Zrenjaninski put-Ovča, LOBI, izvor: beobuild.rs

Obilaznicom i Pupinom 100km/h bez problema

najstarije crkve na levoj obali - Hram Svetog Oca Nikolaja u Borči.

Najstarija crkva na levoj obali iz vazduha (VIDEO)