in

U „Eko kvizu“ učestvuju tri škole sa leve obale

Igru možemo posmatrati i kao specifičan način učenja kod dece različitog životnog doba. Zašto da ne? U igrama se postavljaju granice, eksperimentiše, postavljaju se i rešavaju problemi. Deca izražavaju svoje stavove, mišljenja i svoj način funkcionisanja u datim uslovima.

Ta dečija iskustva se vremenom sistematizuju i postaju uređeno znanje o određenoj oblasti. I upravo zato, kroz igru je moguće transformisati različite obrasce ponašanja i razmišljanja što sve predstavlja temelj budućeg modela funkcionisanja pojedinca.

Ovakvim igrama, vežbajući određene simulacije koje se sukcesivno pojavljuju u toku razvoja, deca se pripremaju za znatno kasniju praktičnu primenu osnovnih principa funkcionisanja u stvarnom svetu a opet prihvaćenih u najranijem detinjstvu i tokom odrastanja.

eko-kuca-2016-01

I upravo je na sličnim principima, pre tri godine, započet projekat „Prljavo ili čisto – nije isto“. U pitanju je Eko-kviz, projekat koji organizuje Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“ uz podršku Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda, u kojem se beogradski osnovci takmiče u znanju o ekologiji, reciklaži i pravilnom odlaganju otpada.

U ovogodišnjem ciklusu „Eko – kviza“ u školskoj 2016/2017 učestvuju čak 32 osnovne škole sa teritorije grada Beograda od kojih su svoje učešće zabeležile i 3 osnovne škole sa teritorije Leve obale Dunava: OŠ „Olga Petrov“ Padinska Skela, OŠ „Stevan Sremac“ Borča, OŠ „Zaga Malivuk“ Krnjača.

Posebno smo ponosni na to što je u takmičenju, održanom tokom svečanog otvaranja projekta ove godine 18.11.2016, ubedljivu pobedu odnela OŠ „Olga Petrov“. Sve čestitke i učenicima i nastavnicima koji su pokazali sjajnu inicijativu i odazvali se ovakvom jednom projektu.

„Eko – kviz“ je projekat edukativnog karaktera sa ciljem podizanja svesti dece o reciklaži i očuvanju životne sredine koja nas okružuje. Deca uče o ekologiji, štetnosti smeća i deponija po životnu sredinu i prostor koji nas okružuje.

Cilj projekta jeste da  krenuvši od najmlađeg uzrasta dece napravi ekološki svesne građane koji će brinuti o prostoru i svojoj okolini, zarad sebe i budućih generacija. Bitno je da aktivnosti ovog tipa traju tokom cele školske godine, kako bi se kod dece stvorile rutine i navike u lepom ponašanju.

Takmičenja se održavaju petkom u popodnevnim časovima, a boje Leve obale Dunava, u petak 25.11.2016, brani OŠ „Stevan Sremac“ iz Borče.

Našim malim sugrađanima želimo puno znanja, odvojene PET ambalaže, pogođenih piramida limenki, ubačenih čepova u kantu i odgovorenih eko pitanja u slagalici, kao i svim ostalim EKO zadacima koji su pred njima u nastavku takmičenja koje sledi.

eko-kuca-2016-02

Verujemo da kroz ovaj projekat i brojne druge aktivnosti JKP „Gradska čistoća“ radi na podizanju svesti naših najmlađih sugrađana o značaju zaštite životne sredine. Podiže se nivo informisanosti o reciklaži i ekologiji kao i savladavanje osnova ekološkog bontona.

Iz tog razloga apelujemo i na one nešto starije i najstarije sugrađane da pogledaju svoje dvorište, svoju ulicu, svoje naselje pre nego što odluče da, i pored svih napora da budemo bolji, svesniji i čistiji građani ovog grada, i dalje postoje oni koji prave nove deponije đubreta, otpad ostavljaju gde god stignu i nisu spremni da čiste čak ni svoje dvorište. Svi znamo da se vaspitanje i lepi maniri i ponašanje nose iz kuće a da deca prvo uče od svojih roditelja.

Veliko finale sledi naredne godine, 22. aprila 2017, na dan kada se u čitavom svetu obeležava Dan planete Zemlje. Do tada našim školama želimo puno sreće u pokazivanju znanja i volje da budemo bolji ljudi i živimo u čistijem gradu.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Treba investirati u Besni fok, Jabučki rit, Kovilovo, Vrbovski, Dunavac…

    Spremite se za gužvu: Čukanje i pokvaren kamion na Pančevcu