in

I leva obala dobila jelku, ali od starih guma i otpada

Na levoj obali, uz sam Zrenjaninski put, osvanula je novogodišnja jelka koja je iznenadila mnoge jer napravljena je od smeća koje je sakupljeno po autobuskim stanicama i kanalima.

Ovu neobičnu jelku postavili su zajedničkim snagama aktivisti sa leve obale i to iz Zelene stranke, udruženja Eko Pančevački rit iz Borče i udruženja Bela čaplja iz Krnjače.

Kako kažu u svom saopštenju, jelka od smeća predstavlja ogledalo naše životne sredine, a pozivaju sugrađane da i oni “ukrase” jelku otpadom koji se na levoj obali može naći u jednim pogledom u bilo kom pravcu.

Cilj ove akcije je da se skrene pažnja kako sugrađana, tako i nadležnih na katostrofalno stanje životne sredine koja nas okružuje. Gume od kojih je sačinjena jelka samo su jedna od stvari pronađenih u kanalima leve obale. Kanali čija je ukupna dužina 900 kilometara prepuni su svega onoga što nikada ne bi trebalo tu da se nađe.

Jelka se inače nalazi uz stajalište Sebeš mokri, a aktivisti nisu morali da idu daleko da bi našli “ukrase” za jelku od smeća. Svi “ukrasi” nađeni su u neposrednoj blizini, na autobuskom stajalištu, koja kao da nikada nije čišćena.

Pored problema deponovanja otpada koji se odlaže gde mu nije mesto, ekolozi leve obale skrenuli su pažnju i na zagađenje vazduha, koje je najprimetnije u zimskom periodu, zbog postojanja velikog broja ložišta, ali i onih nesavesnih koji pale otpad, gume i kablove zarad izvlačenja sekundarnih sirovina.

Kako se navodi u saopštenju povodom ove akcije, kada jelka nakon praznika bude rasklopljena, svi predmeti od kojih je sačinjena, biće predati na reciklažu.

Podsećamo da je slična akcija sprovedena i prethodne godine, a više o tome možete čitati OVDE.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Novogodišnji bazar u školi „Vasa Pelagić“ u Kotežu postao tradicija

    Uveliko u toku vakcinacija protiv gripa u domu zdravlja Palilula