in

Haos u Krnjači: Fekalne baruštine opasne po zdravlje

Obrenovčani neće da žive u fekalijama u kojima građani Krnjače žive decenijama

Krnjača je samo nekoliko kilometara udaljena od grada a nema kanalizaciju, već septičke jame. Iako je opština Palilula izgradila kolektor pre mnogo godina, sekundarni priključci još uvek nisu počeli da se grade.

Meštani naselja na levoj obali Dunava Krnjače nemaju elementarne uslove za život jer u 21. veku koriste septičke jame. Međutim, mnogi su da bi uštedeli na septičkim jamama, prokopali cevi dirketno iz kuće u kanal Kalovita.

Kanal Kalovita pre 30 godina bio je čist kanal sa razvijenim ribolovom. Danas je zagađena baruština iz koje se širi smrad amonijaka koji je opasan po zdravlje.

Meštani kažu da je problem naselja Krnjače urbanistički haos i izgradnja kuća koje su presekle tok kanala. Od tada je Kalovita beživotna i smrdljiva bara, leglo zaraza, bolesti i komaraca. Već nekoliko godina postoji problem divlje gradnje na koji meštani svakodnevno ukazuju a od nadležnih inspekcija ni traga ni glasa.

Da problem bude još veći, opština Palilula je još 2007. godine izgradila kolektor u dužini od 1.000 m ali je odustala od izgradnje sekundarnih priključaka. Neiskorišćeni kolektor su iskoristili investitori velikih zgrada u Krnjači i priključili se na njega.

Na kolektor su potošena čak dva miliona evra a život naših sugrađana je i dalje ugrožen. Da li opštinska komunalna inspekcija primorava građane na korišćenje septičkih jama u 21. veku i uništavanje kanala Kalovita presudite sami.

Vreme je da naselje Krnjača konačno dobije sekundarnu kanalizacionu mrežu, kao i opštinsku inspekciju koja će kontrolisati urbanistički red i poštovanje zakonitosti.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

 1. Komentar…vec sam pisao za cev koja je pukla u krugu nasipa I fekalije iz Borce se razlivaju po fekalijama ,danas 20.02.2014 u 9 h je bila eipa da otkloni kvar ,ali su dobili nalog za rad ,na cevi koja je pukla sa druge strane nasipa a ne na mestu gde ja „GEJZIR ‘ visine od ! m…….kazu nisu dobili nalog ,svi koji zive u Kotezu blizu nasipa sada vec osecaju nesnosni smrad ,cekaj mo 25 I vise stepeni nece moci da se dise a ako dune I severac osetice se smrad I na ulicama grada od Despota Stefana do Bulevara ……ako se kvar ne sanira bice …zutice,i ostalih zaraznih bolesti

 2. Komentar…posalji te nekog da snimi cev za kanlizaciju koja je pukla I izliva se u profile….trenutno radi ekipa …ali ne to sto treba vec neso sasvim drugo …pisem vam vec treci put…moj broj tel 0653318185

 3. Problem je mnogo veci nego sto ga opisujete. Tu postoji citav niz nemogucih misija:

  -Prva nemoguca misija je uvesti urbanisticki red, pravne i tehnicke norme, i nekorumpirane organe da to urade.

  -Cak i ako se prva nemoguca misija uradi, potrebne su velike pare i sudski postupci da se nelegalne zgrade, prilazi, mostici, razna nasipanja uklone i po potrebni kompenzuju.

  -Cak i da se sve to uradi, potrebna su velika sredstva da sistem kanala ponovo proradi, kao i da se odrzava i nadgleda.

  -Cak i ako se napravi sekundarna mreza kanalizacije, vecina nece imati pravo da se prikljuci, a posto su kucne saht jedinice skupe, i oni sto imaju prava na prikljucak nece ga ugraditi.

  – Cak i ako se 80% jedinica prikljuci oni 20% sa septickim jamama ce praviti isti problem za kvalitet zemljista i voda.

  – Posle toga sledi nemoguca misija da se naprave posrojenja za preciscavanje vode, i sredstva za eksploataciju i odrzavanje.

  Jedino resenje je da se Krnjaca i drugi delovi leve obale, proglase zonom vanredne situacije, i da se u resavanje svih ovih problema ukljuci grad, republika, vojska i inzinjerija vojske, posebna vanredna pravno-sudska uprava, vanredni sluzba za legalizaciju, sanaciju itd, i da se sve to u periodu od 2+ godna na o-ruk resi sa 50-ak kancelarija na terenu.

  Cisto sumnjam da je cak i drzava Srbija u stanju to da resi. Ali mi moramo da lobiramo i da ucenjujemo jer imamo neke karte u svojim rukama.

Raste broj najugroženijeg stanovništva na Paliluli

Raste broj najugroženijeg stanovništva na Paliluli

Đilas posetio Kovilovo i obećao akcije PKB-a. Direktor demantuje