Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Raste broj najugroženijeg stanovništva na Paliluli

Raste broj najugroženijeg stanovništva na Paliluli

u Vesti od
Tara – T2

Na našoj opštini raste broj najugroženijeg stanovništva koje koristi usluge narodne kuhihnje. Prema podacima Sekretarijata za socijalnu zaštitu, na Paliluli se dnevno podeli oko 1.703 obroka.

Na opštini Palilula postoje dva punkta narodne kuhinje – u Borči i Bulevaru despota Stefana. S obzirom na to da broj najugroženijeg stanovništva raste, u budućnosti će biti potrebno još narodnih kuhinja ili će buduća vlast morati da zasuče rukave i reši pitanje siromaštva i socijalnih problema.

Korisnici narodnih kuhinja su uglavnom najsiromašniji stanovnici, članovi samohranih i staračkih domaćinstva, kao i penzioneri sa najnižim primanjima.

Grad Beograd izdvaja novčana sredstava kako bi obezbedio obrok svakog dana u nedelji, kao i praznicima ali da bi se rešilo pitanje siromaštva i socijalnog problema, trebalo bi da se uključe svi aspekti društva i vlasti.

Zanimljivo:  Opština Palilula pozvala roditelje da prijave decu za novogodišnje paketiće

Da problem bude još veći, isplata jednokratne pomoći dosta kasni zbog povećanog broja korisnika i smanjenog priliva sredstava.

Besplatna hrana u narodnoj kuhinji u Borči „Sekretarijat za socijalnu zaštitu i grad su se dogovorili da povećaju priliv novčanih sredstava u iznosu od 15 miliona dinara mesečno u naredna tri meseca što je dovoljno da se period od dobijanja rešenja do dobijanja sredstava bitno smanji. Tako da od marta očekujemo redovniju isplatu ove vrste pomoći“, obećao je Nenad Matić, sekretar socijalne zaštite .

Pravo na usluge narodne kuhinje mogu da koriste pojedinac i porodica i to oni koji su korisnici novčane socijalne pomoći i koji iz drugih socijalnih indikacija nisu u mogućnosti da zadovolje osnovne životne potrebe.

Zanimljivo:  Neverovatna posećenost na izložbi "Moj Banat" našeg sugrađanina Nenada Stojkova

Možemo zaklučiti da je situacija prilično alarmantna, kao i statistički podaci koji pozivaju državu da se ozbiljno pozabavi problemom siromaštva. Mnogi naši građani ne mogu da obezbede obrok a Gradski centar za socijalni rad pretrpan je zahtevima za korišćenje narodne kuhinje.


Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh