in

Raste broj najugroženijeg stanovništva na Paliluli

Raste broj najugroženijeg stanovništva na Paliluli
Raste broj najugroženijeg stanovništva na Paliluli

Na našoj opštini raste broj najugroženijeg stanovništva koje koristi usluge narodne kuhihnje. Prema podacima Sekretarijata za socijalnu zaštitu, na Paliluli se dnevno podeli oko 1.703 obroka.

Na opštini Palilula postoje dva punkta narodne kuhinje – u Borči i Bulevaru despota Stefana. S obzirom na to da broj najugroženijeg stanovništva raste, u budućnosti će biti potrebno još narodnih kuhinja ili će buduća vlast morati da zasuče rukave i reši pitanje siromaštva i socijalnih problema.

Korisnici narodnih kuhinja su uglavnom najsiromašniji stanovnici, članovi samohranih i staračkih domaćinstva, kao i penzioneri sa najnižim primanjima.

Grad Beograd izdvaja novčana sredstava kako bi obezbedio obrok svakog dana u nedelji, kao i praznicima ali da bi se rešilo pitanje siromaštva i socijalnog problema, trebalo bi da se uključe svi aspekti društva i vlasti.

Da problem bude još veći, isplata jednokratne pomoći dosta kasni zbog povećanog broja korisnika i smanjenog priliva sredstava.

Besplatna hrana u narodnoj kuhinji u Borči „Sekretarijat za socijalnu zaštitu i grad su se dogovorili da povećaju priliv novčanih sredstava u iznosu od 15 miliona dinara mesečno u naredna tri meseca što je dovoljno da se period od dobijanja rešenja do dobijanja sredstava bitno smanji. Tako da od marta očekujemo redovniju isplatu ove vrste pomoći„, obećao je Nenad Matić, sekretar socijalne zaštite .

Pravo na usluge narodne kuhinje mogu da koriste pojedinac i porodica i to oni koji su korisnici novčane socijalne pomoći i koji iz drugih socijalnih indikacija nisu u mogućnosti da zadovolje osnovne životne potrebe.

Možemo zaklučiti da je situacija prilično alarmantna, kao i statistički podaci koji pozivaju državu da se ozbiljno pozabavi problemom siromaštva. Mnogi naši građani ne mogu da obezbede obrok a Gradski centar za socijalni rad pretrpan je zahtevima za korišćenje narodne kuhinje.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Obezbeđen lek za našeg Miloša - 19.02.2014

    Obezbeđen lek za našeg Miloša

    Obrenovčani neće da žive u fekalijama u kojima građani Krnjače žive decenijama

    Haos u Krnjači: Fekalne baruštine opasne po zdravlje