in

Gradske vlasti najavljuju promene naziva ulica, neke od njih i na levoj obali

Prethodnih dana gradske vlasti u Beogradu najavile su da će uskoro neke ulice poneti nove nazive i to najviše one koje nose nazive po toponimima iz nekadašnje SFRJ.

Ovakvih ulica ima i na levoj obali, a sugrađani nisu previše oduševljeni novim promenama naziva ulica. Najviše zbog toga što to podrazumeva promenu ličnih dokumenata.

Negativnih reakcija ima mnogo, najviše po društvenim mrežama. Mnogi tvrde kako je ovo zapravo brisanje jednog dela naše istorije.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić pravda se da nije reč o brisanju, već naprotiv o poštovanju srpske istorije.

Njegovo glavno obrazloženje je činjenica da su mnoge bivše republike SFRJ već odavno promenile sve nazive ulica koje su bile vezane za Srbiju.

Nema razloga da držimo imena sa toponomima iz države koja više ne postoji. Nema potrebe da Beograd ima Hrvatsku ulicu jer nigde u državi Hrvatskoj ne postoji Srpska ulica. Ne možemo biti mazohisti i jedini imati imena po toponimima iz Hrvatske, Bosne, Slovenije… – rekao je Vesić.

Zanimljivo je napomenuti, da se kroz celu ovu priču dosta pominje i Hrvatska ulica, koja se inače nalazi u centru Koteža.

Tokom 2016. godine sugrađani iz Koteža pokušali su da pokrenu inicijativu da tada naziv ove ulice bude promenjan.

Njihova ideja je bila da ulica ponese naziv po legendarnom glumcu Draganu Nikoliću, koji je preminuo kratko pre pokretanja ove inicijative.

Istovremeno, niko se ne potresa što nam čitava naselja nose praktično isti naziv ulice, pa čak i poštare stalno od toga boli glava.

Da ne pominjemo koliko leva obala ima nekih tamo „novih numeričkih“ ulica, koje nemaju ni suštine ni smisla.

Ako je ova tema u ovom momentu toliko bitna, nadamo se da će gradska vlast razmotriti mogućnost da promena dokumenata po ovom osnovu bude oslobođena takse!

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Oprez u vožnji, građevinski blokovi razbijeni na kolovozu kod Putnika

    BusPlus kontrola opet zadržava autobuse kod Pančevačkog mosta