in

Džakovi smeća osvanuli u Borči, krivi su nadležni ili nedostatak kulture? (FOTO)

Jutros je na jednom od autobuskih stajališta u Borči, osvanulo ni manje ni više nego devet ogromnih džakova punih smeća, a uz to i nekoliko manjih kesa i kutija sa otpadom.

Na osnovu fotografija koje su snimili naši sugrađani, može se videti da su džakovi ostavljeni naslonjeni na nadstrešnicu autobuskog stajališta, kao ruglo, da ih sugrađani zaobilaze.

Nizali su se mnogi komentari na ovu ružnu sliku iz Borče, koja nije retka za sva druga naselja na levoj obali. Neki od sugrađana dodali su i fotografije iz svojih naselja.

Tako se moglo videti i kako se pored kontejnera u Borči ostavlja i šut. Potpuno je nelogično očekivati da će radnici Gradske čistoće lopata sakupljati šut prosut pored kontejnera.

I dok su jedni osuđivali ovakvu bahatost i nedostatak osnovne kulture življenja, drugi su za sve ovo imali opravdanje, a opravdanja su razna.

Često se sugrađani bune kako radnici gradske čistoće nisu dovoljno angažovani, mada u ovom slučaju to nije opravdanje jer otpad nije ostavljen na mesto koje je za to predviđeno.

Mnogi se osvrću na nedostatak kontejnera u Borči i drugim naseljima. Ova je tačno, ali je isto tako Gradskoj čistoći moguće dostaviti zahtev da se na određenim lokacijama postave dodatni kontejneri.

Podsećamo i to, da ovako ostavljeno smeće, skoro uvek počnu da raznose psi lutalice pa se svaka ovako ostavljena kesa pretvori u potpuni haos na ulicama i trotoarima.

Da pojednostavimo ovu priču, krivica je višestruka i svi smo odgovorni za ovakve prizore!

Prvo, džakovima sa otpadom, čak ni kesama sa otpadom, nije mesto na autobuskom stajalištu. Stajališta nisu predviđena za odlaganje otpada, osim onog sitnog u uličnu kantu.

Svi sugrađani koji žive u porodičnim objektima, dakle kućama, imali su prethodnih godina mogućnost da zaduže zelene kante za domaćinstva. Samo oni koji su želeli da sačuvaju svoj budžet nisu to uradili.

Ako problem sa manjkom kontejnera postoji za sugrađane koji žive u zgradama, njihovi upravnici zgrada ovaj problem mogu da reše tako što će obavestiti Gradsku čistoću i pokušati da obezbede dovoljan broj kontejnera za svoje stanare.

Suština je da očigledno ne postoji dovoljno interesovanja za ovaj problem, niti volje da isti bude rešen. Određeni broj sugrađana jednostavno ne želi da promeni svoje navike i ne mari za naselja u kojima živi.

Kao jedno od mogućih rešenja predlaže se i ozbiljno pooštravanje kaznene politike. Ipak da bi de ovo izvelo bio bi neophodan ozbiljan video nadzor ovakvih lokacija, što sa ovog stanovišta ne izgleda realno.

Zato, kao i mnogo puta do sada, apelujemo na sve sugrađane, da poštuju ljude oko sebe i da prestanu da se bahate.

Kada bi svako od nas učinio samo onoliko koliko je u njegovoj moći, naselja na levoj obali bila bi daleko lepša za život.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Od 8.maja redovan broj vozila, ali ograničen broj putnika u gradskom prevozu

    vrtić

    Deca u vrtićima samo sa potvrdom roditelja od strane poslodavca