in

Da li će naslednici dobiti obećanu zemlju u Besnom Foku

Da li će naslednici dobiti obećanu zemlju u Besnom Foku
Da li će naslednici dobiti obećanu zemlju u Besnom Foku

Dragomir Draško Vukašinović se već godinama pita da li će dobiti pet hektara zemlje u naselju Besni Fok, koju je njegovom ocu poklonio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, zbog zahvalnosti na dobrovoljnom učestvovanju u ratu.

Mnogi dobrovoljci su u to vreme dobijali zemljište u Pančevačkom i Jabučkom ritu, a njihovi naslednici nemaju prava.

Miraš Vukašinović je dobrovoljno ratovao za Srbiju u Prvom svetskom ratu te mu je kralj, Aleksandar Prvi Karađorđević, poklonio pet hektara močvarne zemlje u naselju Besni Fok. Zemlja mu je oduzeta posle Drugog svetskog rata što njegov sin, Draško, smatra nepravdom.

Kao zahvalnost od otadžbine, ministar poljoprivrede lično je uručio mom ocu uverenje za pet hektara na području današnjeg Besnog Foka. To uverenje je služilo kao tapija na zemljište.

Da li će naslednici dobiti obećanu zemlju u Besnom Foku - 11.11.2013Pošto je to zapravo bilo močvarno tle, tadašnje ministarstvo poljoprivrede plaćalo je rentu našoj porodici za zemljište koje moj otac nije koristio. Pošto sam zašao u godine, ne mogu da doživim državne obveznice i smatram da bi bilo pravedno da dobijem pet hektara od 5.000 hektara državnog zemljišta iz beogradskog atara, rekao je Dragomir Vukašinović (84).

Ali “Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca“, se takođe zalaže za vraćanje imovine, podnevši zahtev Agenciji za restituciju i Ministarstvu finansija Vlade Srbije radi izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Oni nisu mogli da stupe u posed zemlje do 6. aprila 1941. godine iz poznatih razloga – nastupio je Aprilski rat i razbijanje države Kraljevine Jugoslavije, a Kolonizacioni fond Ministarstva poljoprivrede Vlade Kraljevine Jugoslavije nije izvršio parcelizaciju. Zbog toga je Udruženje 26. januara 2013. godine odlučilo da se obrati Agenciji za restituciju i Ministarstvu finansija Vlade Srbije, sa inicijativom da ove institucije predlože izmenu i dopunu Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, kojim bi se omogućilo svim suposednicima, odnosno njihovim naslednicima-potomcima da budu obuhvaćeni ovim zakonom” – kaže predsednik tog udruženja, Vidoje Golubović.

Međutim, broj parcela koju su dobrovoljci dobili na poklon, kao i potrebna dokumentacija, nije dostupna ni u Geodetskim zavodu Srbije ni u opštini Palilula. Kao ni njihovi zahtevi za vraćanje oduzete imovine i obeštećenje ne sadrže dokument o oduzimanju imovine.

Bez tog akta Agencija ne može da vodi postupak, jer bez njega ne može da utvrdi kome je oduzeta imovina, po kom osnovu i koja je to imovina oduzeta. Agencija je upoznata sa ovim problemom, nesporno je da su ratni dobrovoljci iz Prvog svetskog rata dobijali od države zemlju u Pančevačkom i Jabučkom ritu, ali Agencija trenutno ne raspolaže podacima šta se sa tom zemljom tačno kasnije dogodilo, iz već navedenog razlog”- izjavio je Direktor Sektora za koordinaciju i nadzor Agencije za restituciju, Branko Lakić.

Vreme svakako ne ide u korist Drašku Vukašinoviću kao ni ostalim naslednicima zemlje, jer podnošenje zahteva za restituciju prestaje da važi 31. marta 2014. godine. Da li će naslednici dobiti obećanu zemlju ili će se opet recitovati rečenica Laze Lazarevića “Sve će to narod pozlatiti”.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

    Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11.11.2013

    Ponedeljak je neradan dan, ali ne za sve

    Žena sletela automobilom sa Pančevačkog mosta