in

Banja u Ovči na prodaju! Nema više besplatnog lečenja

Grad prodaje 2,7 hektara građevinskog zemljišta u Ovči po ceni od ceni 90,2 miliona dinara na kojoj bi trebalo da bude izgrađen sportski centar i banjski deo.

Prodaja zemljišta znači da lečenje blatom u „banji“ u Ovči više neće biti besplatno!

Vest o prodaji zemljišta na kojem izvire lekovita voda, nadomak Beograda, među stotinama onih koji se godinama ovde banjaju, neće naići na odobravanje. S obzirom na to da se izvorište nalazi na građevinskom zemljištu u javnoj svojini, niko ih neće ni pitati za mišljenje.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je oglas „o prikupljanju ponuda radi otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Beograda na uglu ulica Nova i Lole Ribara, u naselju Ovča na Paliluli“. Zemljište će biti prodato investitoru koji ponudi najveću cenu, a prijave za učešće se podnose do 24. maja 2016. godine, dok će se otvaranje pristiglih ponuda održati 25. maja.
ovca-banja-2016-02

Ponuđena je građevinska parcela ukupne površine 2,7 hektara. Početna cena utvrđena je na osnovu procene tržišne vrednosti, koju je izradila Uprava javnih prihoda grada Beograda i iznosi 3.319,06 dinara po metru kvadratnom zemljišta. Ukupan početni iznos za ceo kompleks je 90.215.369,86 dinara.

U Direkciji navode da se prodajom građevinskog zemljišta ne daje pravo na eksploataciju mineralnih voda, saglasno sa odredbama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Lokacija je obuhvaćena „Urbanističkim projektom za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa u Ovči – spa-centra“. Na građevinskoj parceli je predviđena izgradnja dveju celina – sportski centar i banjski deo. Ukupna bruto građevinska površina planiranih objekata iznosi oko 24.000 kvadrata.

Obaveza investitora je da o svom trošku izvede sve radove na pripremanju i opremanju građevinskog zemljišta. Pristup kompleksu je predviđen preko planiranih ulica Lole Ribara i Nova, koje su definisane važećim detaljnim urbanističkim planom.

Lekovita sumporna voda

Jedan od najposećenijih izvora slane termalne vode nalazi se na 15 kilometara od centra grada.

Meštani kažu da je ova „banja“ otkrivena pre 80 godina, kada su vojnici bušili zemlju u potrazi za naftom, a umesto toga su na dubini od 180 metara pronašli fosfornu vodu temperature od 19 do 25 stepeni. Posetioci izvora tvrde da kupanje u ovoj vodi pomaže u lečenju reume, psorijaze i raznih kožnih bolesti, a ima i onih koji tvrde da im pomaže kod srčanih problema.

Sledi raseljavanje i rušenje bespravno igrađenih objekata

Lokacija je opterećena bespravno izgrađenim objektima koji treba da se poruše i uklone, takođe da se izbrišu iz svih zabeležbi i evidencije Katastra nepokretnosti. Zatim treba raseliti romske porodice koje se nalaze na delu lokacije, što je obaveza kupca zemljišta koji to treba da učini o svom trošku, u skladu sa zakonom i u dogovoru sa vlasnicima bespravnih objekata.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Saveti za roditelje budućih prvaka

U subotu besplatno klizanje na „Tašu“