Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Banja u Ovči na prodaju! Nema više besplatnog lečenja

u Vesti od
Tara – T2

Grad prodaje 2,7 hektara građevinskog zemljišta u Ovči po ceni od ceni 90,2 miliona dinara na kojoj bi trebalo da bude izgrađen sportski centar i banjski deo.

Prodaja zemljišta znači da lečenje blatom u “banji” u Ovči više neće biti besplatno!

Vest o prodaji zemljišta na kojem izvire lekovita voda, nadomak Beograda, među stotinama onih koji se godinama ovde banjaju, neće naići na odobravanje. S obzirom na to da se izvorište nalazi na građevinskom zemljištu u javnoj svojini, niko ih neće ni pitati za mišljenje.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je oglas “o prikupljanju ponuda radi otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Beograda na uglu ulica Nova i Lole Ribara, u naselju Ovča na Paliluli”. Zemljište će biti prodato investitoru koji ponudi najveću cenu, a prijave za učešće se podnose do 24. maja 2016. godine, dok će se otvaranje pristiglih ponuda održati 25. maja.
ovca-banja-2016-02

Ponuđena je građevinska parcela ukupne površine 2,7 hektara. Početna cena utvrđena je na osnovu procene tržišne vrednosti, koju je izradila Uprava javnih prihoda grada Beograda i iznosi 3.319,06 dinara po metru kvadratnom zemljišta. Ukupan početni iznos za ceo kompleks je 90.215.369,86 dinara.

Zanimljivo:  Sutra u Borči, Krnjači, Kotežu i Ovči suve slavine na višim spratovima

U Direkciji navode da se prodajom građevinskog zemljišta ne daje pravo na eksploataciju mineralnih voda, saglasno sa odredbama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Lokacija je obuhvaćena “Urbanističkim projektom za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa u Ovči – spa-centra”. Na građevinskoj parceli je predviđena izgradnja dveju celina – sportski centar i banjski deo. Ukupna bruto građevinska površina planiranih objekata iznosi oko 24.000 kvadrata.

Obaveza investitora je da o svom trošku izvede sve radove na pripremanju i opremanju građevinskog zemljišta. Pristup kompleksu je predviđen preko planiranih ulica Lole Ribara i Nova, koje su definisane važećim detaljnim urbanističkim planom.

Lekovita sumporna voda

Jedan od najposećenijih izvora slane termalne vode nalazi se na 15 kilometara od centra grada.

Zanimljivo:  Glogonjski rit, Tovilište i Padinska bez vode zbog rekonstrukcije vodovoda

Meštani kažu da je ova “banja” otkrivena pre 80 godina, kada su vojnici bušili zemlju u potrazi za naftom, a umesto toga su na dubini od 180 metara pronašli fosfornu vodu temperature od 19 do 25 stepeni. Posetioci izvora tvrde da kupanje u ovoj vodi pomaže u lečenju reume, psorijaze i raznih kožnih bolesti, a ima i onih koji tvrde da im pomaže kod srčanih problema.

Sledi raseljavanje i rušenje bespravno igrađenih objekata

Lokacija je opterećena bespravno izgrađenim objektima koji treba da se poruše i uklone, takođe da se izbrišu iz svih zabeležbi i evidencije Katastra nepokretnosti. Zatim treba raseliti romske porodice koje se nalaze na delu lokacije, što je obaveza kupca zemljišta koji to treba da učini o svom trošku, u skladu sa zakonom i u dogovoru sa vlasnicima bespravnih objekata.


Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh