in

Baka Ana i deka Paja iz Ovče, već 70 godina neguju svoj brak

Brakovi u današnja vremena u velikom broju slučajeva ne opstaju dugi niz godina, a kamoli decenija. Ipak, da nije sve crno, pokazuje nam primer bake Ane i deke Paje iz Ovče koji su u braku čak 70 godina.

Baka ima 87, a deka Paja 88 godina, imaju dvoje dece i troje unučadi, a kao mladi su se bavili poljoprivredom. Uglavnom sve poslove rade zajedno. I dalje imaju svoju baštu sa voćem i povrćem, za koju se brinu tokom cele godine. Deka Paja i dalje kupuje baki cveće za 8. mart, i obavezno „ferero“ čokoladice.

Posto žive na selu, do pre par godina su imali i domaće životinje. Međutim, pošto su bivali sve stariji, nisu više bili u mogućnosti da gaje živinu.

Pripremaju i zimnicu svake godine, kod njih uvek ima svašta u špajzu, iako su dosta stari, ništa ih ne zaustavlja – ispričala je Monika, unuka deka Paje i baka Ane.

Baka svaki dan, baš svaki, pravi ručak i pored toga kolače. Njoj je to uživanje, a ne mučenje. Od nje se ne odlazi kući gladan. Šta god da napravi, to su sve stari recepti, nista od „vestačke“ hrane. Kiflice, pite, paradajz čorbe, kuvani pasulj, torta sa korama od oraha, meso i krompiriće, krofne, palačinke…

Deka uvek pomaže baki Ani i nikada se nije desilo da joj kaže da nije u mogućnosti da joj pomogne. Tako je i u obrnutom slučaju. Kad baka ne stigne da opere tanjire, tu je deda, i ne samo za tanjire, nego šta god da zatreba. On loži vatru, ide po hleb, a ona kuva ručak.

Kada im je slava ili rođendan, baka Ana i deka Paja isto zajedno sve pripremaju. Naravno, postoje dani i kada se malo svađaju, ali to potraje par minuta i onda se sve vrati u normalu. Prošli su kroz dosta toga zajedno, jedan uz drugog.

Izvor: Blic

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Osnovci u Glogonjskom organizovali bazar da sakupe sredstva za renoviranje

    Pucanje vodovodne cevi u Borči, čeka se ekipa vodovoda