in

Zimska idila

zimska idila decembar 2012
zimska idila decembar 2012

Nema ništa lepše nego kad se probudiš u nedelju ujutru i baciš pogled kroz prozor, a ono sve belo, sneg napadao. E ta zimska idila traje samo tih nekoliko sekundi, onda se razbudiš i shvatih da moraš do prodavnice jer treba nešto kupiti za doručak, da očistiš ispred ulaza jer kako otići do te prodavnice. E onda potrebno je očistiti i ljubimca, jer ako ne u nedelju onda sutradan svakako moraš na posao istim tim ljubimcem.

Ali pre nego što se pokreneš, jedna kafica bi dobrodošla uz proveru novosti, šta ima u novinama, na fejsu, blogovima. Statusi izleću na sve strane, ima srećnih, ima iznerviranih ima dosta i fotografa. Pa kad već svi nešto kuckaju, otkucaš i ti nešto, da se zapljuneš i ti prokomentarišeš to čudo od zimske čarolije.

Nakon popijene kafice, navlačiš dve trenerke, zimsku jaknu, kapu i rukavice i pravo u podrum po lopatu ili do komšije, koji nema fejs tako da je već odavno očistio svoje ulaze, na pozajmicu lopate.

Zimska idila decembar 2012Uzimaš lopatu u ruke i prosto ne znaš odakle da počneš. Nekada su se komšije više družile i bile organizovanije, pa su pripadnice lepšeg pola kuvale rakiju i vino, dok su domaćini redom čistili sneg. I tako je bivalo mnogo lakše a nekada i brže .. Danas toga nema, svako čisti sam ili uopšte ne čisti, i možeš jedino sam da piješ ali to i nije neki gušt.

Nakon sat, dva lopatanja, često u sebi pomisliš na „grtalicu“ i to da „voliš Kanadu“. A onda te malo žigne u predelu donjeg (lumbalnog) dela kičme, kao i osećaj nažuljanih dlanova podseti gde si i zašto si tu. Ah, da…zimska idila!

I onda pomisliš na sve one koji danima jedva čekaju sneg, a prva misao i današnji status na zidu „Jao divnooo, pada sneg!“. Pitam se da li su i oni očistili svoje prilaze domovima, garažama, automobilima itd. Mislim da će sa prvim lopatanjem ova početna zanesenost prvim divnim snegom koji ove godine „nije“ iznenadio naše putare, lagano početi da jenjava.

O iznenađenju putara ćemo početi da razmišljamo tek sutra, kad krenemo na posao ili u školu, ako se i ne budemo setili, gužve na svakom ćošku će nas svakako podsetiti.

Opet, kao i sve u životu, i u ovom slučaju času možemo tumačiti do pola punu ili do pola praznu. Dakle, ovo lopatanje možemo shvatiti i pozitivino. Bolje je od pukog izležavanja i odmaranja nedeljom od naporne predhodne radne nedelje. Fizičke aktivnosti su zdrave, jačaju imunitet i mišiće. Posledice poput ukočene kičme, upale mišića ruku i ramena, kao i plihove na dlanovima ćemo zanemariti.

Ipak, pao je prvi sneg i sve je kristalno čisto i belo. Ovde je zaista divno…

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Kanalizacija Mali Zbeg

    Stigla kanalizacija u još sedam ulica u naselju Mali Zbeg

    Sinoć izgorela kuća u Borči

    Sinoć izgorela kuća u Borči