in

Zbog čišćenja vodovodne mreže, voda na levoj obali bila narušenog kvaliteta!

Zbog čišćenja vodovodne mreže, voda na levoj obali bila narušenog kvaliteta
Zbog čišćenja vodovodne mreže, voda na levoj obali bila narušenog kvaliteta

Građani leve obale Dunava, koji se snabdevaju iz PKB „Vodovoda“ ovih dana imali su problema sa vodom narušenog kvaliteta, boje i mirisa. Promene u kvalitetu vodi izazvane su čišćenjem vodovodnih mreža.

PKB korporacija „Proizvodnja vode i pare i transport otpadnih voda” proteklih nedelju dana obavljala je radove na redovnom održavanju vodovodne mreže u Kovilovu, Padinskoj Skeli, Glogonjskom i Jabučkom Ritu.

Kvalitet vode koju PKB isporučuje, u periodu čišćenja, bio je narušen, boja vode je bila gotovo crna a miris čudan.

Danas je voda odličnog kvaliteta i zadovoljava zahteve pravilnika donetog 1998. godine, koji je u nekim delovima stroži od onih u Evropskoj uniji.

„Beograđani bez bojazni mogu da piju vodu sa česme. Da ona nije u redu, mi bismo to rekli i dali preporuke šta dalje. Ili bi zavrnuli slavinu, ili bi vodu proglasili tehničkom ili objavili da je treba prokuvati pre korišćenja. Kontrola se obavlja da bi se moglo reagovati na vreme”, kaže dr Marina Mandić-Miladinović, načelnik Laboratorije za humanu ekologiju i ekotoksilogiju Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Zbog čišćenja vodovodne mreže, voda na levoj obali bila narušenog kvaliteta

Sanitarni tehničari svakodnevno uzimaju uzorke sa pogona za preradu vode koja se distribuira potrošačima, zatim iz rezervoara gde se skladište tečnosti za kraće vreme.

Na osnovu brojnih analiza koje se obavljaju u laboratoriji, dobijaju se brze procene kvaliteta tečnosti i daje se savet vodovodu šta treba dalje da radi.

Često se potrošači žale na narušen kvalitet vode, da je mutna ili čudno miriše. Na lokalnom nivou te promene mogu biti izazvane i nekim radovima u zradi, objašnjava Mandić-Miladinović.

Odmah pokušavamo, ukoliko je to tačno, da pronađemo mesto od kojeg sve to kreće, da li je neko nešto loše spojio, da li radovi nisu dobro obavljeni, ili je na slavinu izašla voda iz nečije veš-mašine. Na svaku žalbu odragujemo.

Voda na levoj obali Dunava je zadovoljavajućeg kvaliteta, ali ukoliko se pogorša, stručnjaci Zavoda za javno zdravlje preporučuju sledeće – zavrnuti slavine a vodu koristiti samo kao tehničku ili je prokuvati pre upotrebe.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Postovani,ja sam pre nekoliko dana primetio zamucenu vodu u bolnici u Padinskoj Skeli gde radim i sticajem okolnosti i pio,jer nisam imao drugu i nista mi nije bilo sto znaci da je voda bila promenjene boje ali bakterioloski ispravna pozdrav.

Najezda komaraca se nastavlja: Da li su postali otporni na hemikalije?

Najezda komaraca se nastavlja! Da li su postali otporni na hemikalije?

Dobrovojno vatrogasno društvo iz Koteža

Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Koteža