in

Najezda komaraca se nastavlja! Da li su postali otporni na hemikalije?

Najezda komaraca se nastavlja: Da li su postali otporni na hemikalije?

Iako je prošle nedelje Grad Beograd sproveo akciju suzbijanja komaraca na levoj obali Dunava, komaraca je više nego ikada. Vlada Srbije sazvala je hitnu sednicu kojom će biti određena nova dodatna novčana sredstva za suzbijanje komaraca.

Zvanično suzbijanje komaraca na teritoriji naše leve obale, izgleda da nije dalo adekvatne rezultate, jer malih krvopija je sve više!

Ipak, nadležni kažu da situacija jeste ozbiljna ali ne i alarmantna. Na današnjoj sednici biće odobrena ozbiljna budžetska sredstva kako bi se tretirala 71 kritična tačka.

Evidentno je da će komarci pretiti cele godine, ali dr vet. med. Branislav Pešić, član Stručnog tima za nadzor i kontrolu suzbijanja komaraca na teritoriji grada, kaže da nema govora o zakasnelom tretmanu.

„Tretman komaraca je dao odgovarajuće efekte, ali se mora apelovati na građane da mi ne radimo uništavanje komaraca, već regulaciju njihove brojnosti. Ne možemo ih u potpunosti uništiti i ne bi bilo dobro da ih uništimo jer oni imaju svoju ulogu u ekosistemu“, kaže Pešić.

Bilo kako bilo, ratobornih krvopija je sve više a mi ni uz silne avionske napade ne uspevamo da dobijemo borbu.

Kada će biti sprovedena druga akcija suzbijanja na levoj obali?

Sekretarijat za zaštitu sredine, zajedno sa Komisijom za nadzor i kontrolu, odlučuje u kojim oblastima će biti sprovedena akcija suzbijanja i kojim intezitetom.

Najezda komaraca se nastavlja: Da li su postali otporni na hemikalije?

Monitoring se sprovodi jednom nedeljno, nakon čega se odlučuje koji delovi grada će biti tretirani i gde će tačno biti suzbijani komarci. Svi insekticidi koji se koriste su registrovani, njihova upotreba je dozvoljena. U propisanim dozama koje se koriste, nisu štetni za druge vrste i biljni svet”, detaljno objašnjava Pešić.

Monitoring podrazumeva obaveznu procenu brojnosti larvi i odraslih formi komaraca na terenu, na osnovu čega se bira površina za tretiranje.

Monitoring na levoj obali Dunava nije ni potreban jer je dovoljno prošetati ulicama naselja i učestvovati u ratu sa insektima koji bez milosti ubadaju.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. akcija suzbijanja komaraca je bila simbolicna.dva trinaleta aviona bez ikakvog traga da izbacuju bilo sta..ranije se to moglo jasno videti.leglo komaraca nije priobalje save i dunava vec citava leva obala dunava gde se nalaze bezbroj kanala koji su u ocajnom stanju i ne samo leglo komaraca vec i velike opasnosti od zaraza. ako se hitno ne preduzme nesto stvarno ozbiljno na levoj obali verujte mi nece sigurno mirno spavati ni oni na terazijama ni na dedinju.

Svetsko prvenstvo u fudbalu: Za koga ćete navijati i gde ćete gledati? (ANKETA)

Zbog čišćenja vodovodne mreže, voda na levoj obali bila narušenog kvaliteta

Zbog čišćenja vodovodne mreže, voda na levoj obali bila narušenog kvaliteta!