in

Zbog buke sledi zatvaranje objekata i kazne od 150.000 dinara

Pre nekoliko dana se povela rasprava na Facebook grupi „Borča“ oko buke koja dopire iz lokala u Centru 4 zbog koje sugrađani ne mogu da spavaju pre ponoći.

Očigledno je da će tome doći kraj jer treba da se usvoji Zakona o zaštiti od buke, koji je na javnoj raspravi do 23. juna.

Od pomenutog se mnogo očekuje i svi se nadaju da će na taj način uvesti red u gradu. 

– Problem buke nije nov u Beogradu, postoji već decenijama. Nije to samo buka iz ugostiteljskih objekata, već i od radova, auto-puta… Postoje različiti izvori buke koji ljudima prave probleme – izjavio  je Vesić.

Nacrt Zakon o zaštite od buke možete viditi na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine, ali uputitt primedbe i predloge – link.

– Kada Zakon bude usvojen, komunalni policijac će imati aparat za merenje buke, na licu mesta će moći da meri buku, da opomene onoga ko to radi, da kazni prekršajnom kaznom koja neće biti ispod 150.000 dinara, da privremeno zatvori objekat, zabrani obavljanje delatnosti u nekom periodu ili da oduzme sredstvo sa koga se emituje buka – rekao je zamenik gradonačenika.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je istakla da su u Nacrt zakona, na predlog grada Beograda, uneta i dva člana koji se odnose na buku iz ugostiteljskih objekata.

– Ono što je predviđeno zakonskim odredbama jeste to da će stručne organizacije meriti buku, a ta nadležnost poveriće se i Komunalnoj miliciji u lokalnim samoupravama. Zahvaljujem Gradu Beogradu što je dao kvalitetne inicijative, koje smo naravno uvažili. To će značiti i za druge velike gradove u Srbiji koji imaju slične probleme i doprineće kvalitetnijem životu građana – rekla je Vujović.

Grad već radi na tome da obezbedi aparate za merenje buke, dok pripadnici komunalne policije prolaze obuku.

Nadležni veruju da će na taj način uvesti red u gradu i mnogo efikasnije se boriti protiv onih koje ne interesuje kako žive ljudi u zgradi u kojoj oni imaju objekat. 

Prema rečima Gorana Vesića, danas kada inspektori izvrše uvid u nekom restoranu ili kafiću koji emituje buku, po sadašnjim zakonima oni mogu da opomenu onoga ko to radi i zakažu merenje buke. Jasno je, dodao je, da merenjem buke u prethodno zakazanom terminu niko neće biti kažnjen.

Svi ugostitelji će dobiti rok da u nekoliko godina urade zaštitu od buke u svojim objektima.

Ostaje da čekamo usvajanje pomenutog Zakona ali i njegovu primenu, jer je opšte poznato da Srbija ima dobre zakone koji se ne primenjuju!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

AKCIJA! Podrži Lobi danas za nove vesti sutra

Nazire li se kraj gužvama na Pupinovom mostu?!