Zagađenje vazduha u Beogradu bilo alarmantno proteklog vikenda

u Društvo

Prema podacima sajta “AirVisual”, koji se bavi merenjem zagađenja vazduha u celom svetu, Beograd je u nedelju, bio grad sa najzagađenijim vazduhom na planeti!

Statistika sa pomenutog sajta juče je odjeknula na društvenim mrežama, a mnogi građani su bili zapanjeni jer je Beograd tog dana iza sebe ostavio gradove u Kini i Bangladešu.

Ipak, već juče je naša prestonica bila nešto bolje pozicionirana i našla se na devetom mestu, a onda je tokom dana pala na 15 mesto.

U nedelju je na ovom sajtu uz Beograd stajalo crveno upozorenje koje znači da je vazduh “nezdrav”, a u ponedeljak narandžasto koje označava “nezdravo za osetljive grupe”.

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine koja ima merne stanice na više lokacija u gradu dostupni su podaci koji nisu toliko alarmantni kao sa stranog sajta.

Sve merne stanice pokazuju zadovoljavajuć kvalitet vazduha, osim na Dorćolu i u naselju “Belvil” na Novom Beogradu. Tamo su merne stanice pokazale povećanu koncentraciju PM10 čestica, dok su druge komponente vazduha bile u granicama dozvoljenog.

Takozvane PM10 čestice su prašina manja (PM) od 10 mikrometara i predstavlja smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena.

Koncentracija ovih čestica nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

Na sajtu grada i GZJZ juče je u 15.00 časova stajalo da je vazduh u prestonici dobar, dok je prema podacima od 18.00 časova – prihvatljiv.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Poslednje od Društvo

Idi na VRH