Čudotvorni Godin krst stiže u Hram Svetog Save

u Društvo

U Hram Svetog Save uskoro bi trebalo da stigne poklon iz Rusije, replika Životnog krsta Gospodnjeg. Izrezbareno raspelo visko dva i po metra čiji se original nalazi u  manastiru Godenovo, završeno je uoči  posete ruskog premijera Dimitrija Medvedeva Beogradu.

Sam krst je još jedno svedočanstvco prijateljstva dva naroda i razvoja sveukupnih odnosa dve države.

Darodavstvo se na inicijativu ruskih parlamentaraca, a uz punu podršku kompanije  “AKL ++” čiji je potpredsednik Jevgenij Valerevič Grigorenko prisustvovao osvešćenju krsta i njegovom transporu za Srbiju, realizovalo i uključenjem  Centra za rusko – srpsku saradnju.

Mnoge kopije Godin krsta, na zahtev njegovih obožavalaca, postavljene su u različitim gradovima i zemljama, uključujući Siriju, Gruziju, SAD, Кirgistan, Grčku, Ukrajinu, Japan, Australiju i druge. U 2019. godini održana je Vseslovenska povorka religije od Vladivostoka do Кijeva sa kopijom Godinskog krsta. Mnoge manje kopije Godinskog krsta ukrašavaju domaće ikonostaze vernika ovde u Rusiji. S izradom replike Životnog krsta Gospodnjeg koji treba da se nađe u Hramu Svetog Save u Beogradu je napisana nova stranica poštovanja prema čudesnom svetištu, objašnjava za naš list prvi čovek “ALK ++ Company” Adnan Bajramović.

U zapisima je priča da se Životni krst Gospodnji (izrezbareno raspelo od dva i po metra) pojavio se s neba u močvari Sakhotski blizu Rostova Velikog, 29. maja / 11. juna 1423. godine. Prema drevnoj legendi (prepisano izdanje iz 1899. “Život i čuda Svetog Nikole Čudesnog, nadbiskup Mira i slava Rusije”), krst se pojavio pastirima zajedno sa likom Svetog Nikole Čudesnog.

Na mestu pojave radom seljana sagrađen je hram u čast krsta koji daje život. Dugo vekova, pobožni hodočasnici su primali pomoć i lečenje za molitve pred čudesnom svetinjom. U teškim vremenima bezbožnika 20. veka mesto pojave je razoreno, hram je razrušen, ali su stanovnici susednog sela Godenovo uspeli da spasu čudesno svetište otkupivši ga od Crvene armije.

Od 30-ih godina prošlog veka krst je pronašao utočište u crkvi sv. Jovan Hrizostom, gde se i danas nalazi. Od devedesetih godina prošlog veka ovo mesto sa zaboravljenom svetinjom, gotovo svima nepoznato, postaje dvorište Svetog Nikole Pereslavl-Zaleskog.

Nestala sećanje oživela su početkom 2000-ih, a drevno raspelo, sačuvano u sadašnjem hramu, postalo je izvor mnogih čuda. O tome svedoče hiljade hodočasnika koji dolaze pokloniti se krstu u Godenovu, kako kažu posle Jerusalima, drugoj najvećoj svetinji na planeti.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Poslednje od Društvo

Idi na VRH