in

Vlast nijedne države u svetu ne bi uradila PKB-u ono što naša hoće

Već duže vreme priča se o privatizaciji Poljoprivrednog kombinata Beograd, jednog od najvećih proizvođača u prehrambenoj industriji u regionu. Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, govori o nelogičnom koraku na koji se vlasti spremaju.

Prema rečima profesora Ševarlića, PKB je najveća evropska kompanija evrobiznisa te se stoga mora raditi na njenom očuvanju i voditi računa o tome šta je u njenom javnom interesu.

Borko Milosavljević, pomoćnih gradonačelnika Beograda, nedavno je najavio da će se krajem septembra početi ozbiljnije radiit na prodaji jednog dela poljoprivrednog zemljišta PKB-a i njegovog stočnog fonda a sve u cilju poboljšanja poslovanja ove korporacije koja, navodno, ne izlazi iz minusa.

Profesor Ševarlić smatra da ukoliko vlast i želi da uvede neke promene nabolje u PKB i pospeši njegov rad i proizvodnju, onda treba da proda ono zemljište koje nije korišteno. Međutim, za takve teritorije se potencijalni kupci neće lako zainteresovati jer je njihovo dovođenje u plodno stanje izuzetno zahtevna i velika investicija.

Sa druge strane imamo izveštaje PKB-a prema kojima preduzeće uopšte nije u minusu o čemu smo već pisali sredinom avgusta a predstavnici Samostalnog i Nezavisnog sindikata PKB-a smatraju da se protiv njega vodi negativna kampanja kako bi se opravdala najavljena privatizacija.

Njima nije jasno kakav je interes vlasti grada Beograda i zašto uopšte žele da prodaju preduzeće koje dobro posluje.

Oni su takođe izjavili da je PKB u 2014. godini ostvario dobit od čak 230 miliona dinara i da i ove godine dobro posluju iako od grada nisu dobili ni pare.

PKB se trenutno sam izdržava i isplaćuje svoje radnike, prema rečima ovih sindikata.

Iako je gradonačelnik Siniša Mali napomenuo da će prava svih zaposlenih biti zaštićena, profesor Ševarlić napominje veći problem sa kojima će se naša zemlja susresti ukoliko dođe do privatizacije kombinata.

„Predlog prodaje PKB-a je primer gubljenja nacionalnog suvereniteta. Nijedna vlast u svetu ne bi dozvolila da se na predloženi način prodaje nešto ‘na tacni’, u blizini glavnog grada i što omogućava prehrambenu sigurnost.“

Šta će se desiti sa našim PKB-om, videćemo uskoro ali mi, stanovnici leve obale Dunava na čijem prostoru se nalazi i PKB i sve njegovo plodno zemljište, stojimo iza toga da ono nema cenu!

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    UŽIVO: Lobi danas ponovo u Beogradskoj hronici - 2015 septembar

    UŽIVO: Lobi danas ponovo u „Beogradskoj hronici“

    Pančevački most i Zrenjaninski put paralisani zbog kiše i gume - 2014

    Kolaps na Zrenjanincu u oba smera