in

PKB dužan 60 miliona

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je u sredu, 12. avgusta, da je Poljoprivredni kombinat Beograd dužan čak 60 miliona evra. Upravo ova činjenica razlog je privatizacije ovog prehrambenog preduzeća ali postavlja se pitanje kako je to moguće kad je pre tri godine ono bilo u plusu deset miliona evra i uspešno se „čupalo“ iz dugova.

Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, prekjuče je rekao da je zaduženje PKB-a u visini od 60 miliona evra razlog zbog kog će se poljoprivredno zemljište ovog kombinata uskoro privatizovati.

Siniša Mali otpušta 1300 ljudi ali zapošljava 300 komunalaca-2015

„Ja sam na raspolaganju sindikatima da ponovo prođemo kroz finansijske izveštaje PKB-a“, rekao je Mali. „On u ovom trenutku duguje 60 miliona evra. Neka mi sindikalci kažu ko će to da vrati.“

Prema njegovim rečima, gradske vlasti žele da pronađu ozbiljnog partnera koji će pospešiti poljoprivrednu delatnost ovog proizvođača.

Šta se onda desilo 2012. godine kada je nakon samo godinu dana od prelaska u ruke gradskih vlasti PKB izmirio dugovanja u iznosu od 20 miliona evra i završio godinu čak deset miliona evra u plusu?

Tada je 2000 zaposlenih u ovom prehrambenom preduzeću bilo pohvaljeno za svoj trud, strpljenje i razumevanje, pričalo se i o njihovim bonusima, leva obala je veličana zbog svojih prostranih i beskrajnih njiva i predviđalo se poboljšanje domaće ekonomije zahvaljujući poljoprivredi.

Na konferenciji sindikata PKB-a juče, 13. avgusta, atmosfera nije bila nimalo vesela. Niko se ne slaže sa privatizaicijom jednog od najvećih i najboljih proizvođača hrane u regionu i svi tvrde da on nije u gubitku.

„PKB je prošle godine imao dobit od dva miliona evra uprkos tome što mu država nije isplatila premije za mleko. Tako ga je oštetila za tri miliona evra“, kažu iz sindikata PKB-a.

Oni, takođe, strepe da vlast hoće da proda zemljište, pretvori ga u građevinsko, uzme proviziju i tako profitira te poručuju da sindikati moraju da se ujedine ako žele da spasu kombinat.

Četiri sorte PKB pšenice prizate u Evropskoj uniji

Ovih dana priča se o dugu od 60 miliona evra, privatizaciji i otpuštanju zaposlenih.

Što se tiče radnika, određen broj će preuzeti novi vlasnik dok će neki dobiti ponudu za socijalni program ali prava svakog zaposlenog biće ispoštovana, rekao je gradonačelnik.

Njegov pomoćnik Borko Milošević izjavio je još prethodne nedelje da će na jesen, u septembru, biti raspisan javni poziv za kupovinu dela poljoprivrednog zemljišta Poljoprivrednog kombinata Beograd.

Sindikati se, međutim, ne slažu sa ovom odlukom nadležnih u Beogradu i imaju predlog drugačijeg rešenja problema velikih dugovanja i spominju lokalne izbore ali gradonačelnik Mali tvrdi da grad trenutno misli na budućnost građana, samog grada ali i projektima koji će da se sprovode na njegovom zemljištu.

Nadamo se da će se problem Poljoprivrednog kombinata koji prehranjuje veliki procenat naše zemlje rešiti na pravi način i da će broj oštećenih u tom procesu biti minimalan.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Kučići na nasipu, Borča, LOBI

    Odbačeni i gladni štenci lutaju nasipom

    Ambulante na levoj obali radiće svakog dana